Interiørdesign

Himlingsdesign som fullfører den gastronomiske opplevelsen på restauranter

23. februar 2024

Himlingen på en restaurant er vanskelig å overse for gjestene - faktisk så vanskelig å overse at det ofte setter tonen for designkonseptet til et sted.

ksempel på pastellfarget himlingsdesign i en restaurant

Hotel Riviera i Moss

Det er ikke uten grunn at den kalles den femte veggen: Himlingenes store overflate gir muligheter for stor kreativ frihet, enten det gjelder farger, belysning eller skala. Ved design av en restaurant kan arkitektene utnytte himlingen til å forme interiørets stemning og identitet på en drastisk måte. 

I tillegg til det estetiske aspektet kan himlingen i en restaurant bidra vesentlig til den akustiske komforten i lokalet. Materialet og plasseringen av himlingen spiller en viktig rolle når det gjelder å absorbere miksen av støy i spiseområder. Uten høytytende himlinger eller en helhetlig akustikkstrategi kan den beryktede Lombard-effekten ta overhånd - et fenomen der folk snakker høyere for å bli hørt og forstått i et støyende miljø. Resultatet blir fort dårlig akustikk og et plagsomt lydbilde i restauranten.

Utforsk eksempler på himlingsdesign i restauranter fra hele verden, fra brasserier med Michelin-stjerner, til nabolagstrattoriaer og grillrestauranter.

La Maruca i Madrid, Spania

I designet av den nye restauranten La Maruca López de Hoyos i Madrid hyller Zooco Estudio juvelene i Santanders arkitektur. Rockfon Mono Acoustic i den raffinerte hvite fargen i himlingen er en naturlig match til de keramiske elementene og den minimale gjennomtrengeligheten til det fri. 

Restaurant in Restaurant La Maruca - López de Hoyos in Madrid Spain with Rockfon Mono Acoustic TE-Edge

Peck Restaurant i Milano, Italia

Peck i CityLife i Milano er designet av Vudafieri Saverino Partners og er deres andre filial i byen. Designerne valgte en annen himlingsfarge enn den tradisjonelle hvite, og den grønne fargen står i full harmoni med de 160 000 kvadratmeter med parkarealer som utgjør hjertet av CityLife.

IT, PECK Citylife, Milano, Studio R4M, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, Ready Mix Render, Color, Green

25hours Hotel Indre i København, Danmark

25hours Hotel Indre - designet av Martin Brudnizki Design Studio - ligger i en tidligere porselensfabrikk og et tidligere universitet i Nørreport-distriktet, og skapte overskrifter da det åpnet i København. En av de mange restaurantene har Rockfon Mono Acoustic i en myk pastellgrønn farge, som på en elegant måte kompletterer designet på veggene og hotellets globale identitet.

25 Hours Hotel - retaken images.

Summit Restaurant på Aethos Monterosa i Champoluc, Italia

Summit Restaurant på boutiquehotellet Aethos Monterosa har utsikt over Aosta-dalen i Italia, og har en moderne tilnærming for å gjenspeile sjarmen i fjellsiden. Rockfon Mono Acoustic fullfører et raffinert himlingsdesign uten å ta oppmerksomheten fra fjellene utenfor.

IT, Camp Zero, Champoluc, Marco Maresca, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, A-edge, 600x600x40

Sommerro i Oslo

Etter en lang prosess med restaurering og renovering har LPO Arkitekter renovert et elsket landemerke som opprinnelig ble designet av arkitektene Andreas Bjerke og Georg Eliassen på 1930-tallet, og som nå er Sommerro. Den opprinnelige fasaden og art deco-interiørdetaljene er fortsatt nesten identiske med hvordan de var da bygningen ble oppført, samtidig som at akustikken i hotellet - også i restauranter - har blitt forbedret med Rockfon Mono Acoustic himling.

Sommerro in Oslo Norway with Rockfon Mono Acoustic TE-Edge

Villa Paradiso i Oslo

Den nyeste restauranten i Villa Paradiso-gruppen, som er kjent for sin napolitanske pizza, ligger rett overfor Munch-museet i Oslo-bukten. Til utformingen av himlingen i restauranten valgte de den monolittiske løsningen Rockfon Mono Acoustic. Restauratør og eier av Villa Paradiso, Jan Vardøen, liker spesielt godt at det er et helt sømløst system. "Jeg vil at gjestene skal føle at de befinner seg i et autentisk etablissement, uten å se noen tegn til tekniske installasjoner", sier han.

Restaurant in Villa Paradiso in Oslo Norway with Rockfon Mono Acoustic TE-Edge

Brasserie Bon Vivant på Hotel Riviera i Moss

Ifølge det nyåpnede Hotel Riviera i Moss finnes det bare to årstider: sommer og nesten sommer. Det lyse interiøret og Rockfons akustikske himling gjenspeiler denne ånden, spesielt i Brasserie Bon Vivant, der Rockfon Color-all i myke pastellblåtoner  veksler med hvitt for å skape en levende middelhavsstemning.

Restaurant in Hotel Riviera in Moss Norway with Rockfon Color-all special X-Edge

Bewley's Grafton Street i Dublin, Irland

Det ikoniske landemerket Bewley's Grafton Street i Dublin, som har eksistert siden 1927, er gjenåpnet etter en restaurering til 12 millioner euro utført av Gilligan Architects, og mange originale detaljer er tilbakeført til sin tidligere prakt, blant annet glassmaleriene, den historiske fasaden, de åpne peisene og  himlingsdesignet i restauranten. "Introduksjonen av Rockfon akustisk himling overalt, direkte festet til gipstaket, minimerte den visuelle påvirkningen på bygningens struktur - spesielt buene i taket - slik at de kunne komme til uttrykk", forklarer prosjektarkitekt Brendan Duffy.

UK, Bewley's Café,  Gilligan Architects, Retail, Restaurant, Rockfon Mono Acoustic, Elegant render, 1800x1200, white

Iberostar Selection Llaut Palma på Mallorca, Spania

På den 5-stjerners restauranten Iberostar Selection Llaut Palma på Mallorca i Spania krevde Serta Arquitectos' origami-inspirerte kunstnerskap et himlingsmateriale som gjorde det mulig å konstruere toppunkter og trianguleringer. De trengte en himling som kunne skape geometriske krusninger i hotellets fellesrom. "Vi ønsket å formidle en følelse av letthet; origami-elementet kommuniserer bevegelse og fleksibilitet og utvider rommet", forklarer Arantxa Guerrero fra Serta Arquitectos.

Llauat Palace Hotel,Spain,Mallorca,400 m²,Arantxa Guerrero,Seta Arqutectos,Rockfon Mono Acoustic,TE-edge,white

Restaurant Møntergade i København, Danmark

Dansk og fransk mat står sammen i sentrum på Restaurant Møntergade i Københavns berømte Møntergade. Den moderne og stilrene monolittiske himlingen Rockfon Mono Acoustic bidrar til et raffinert uttrykk i brasseriet.

Restaurant Møntergade in Copenhagen with Rockfon Mono Acoustic ceiling

Restaurant Cittamani i Milano, Italia

Den moderne indiske restauranten Cittamani, som eies av kjendiskokken og restauratøren Ritu Dalmia, åpnet dørene i området Brera i Milano i 2017. Designet av det London-baserte studioet Paolo Cossu Architects, er restauranten preget av sin materialpalett – som inkluderer messing og tømmer. Rockfon Mono Acoustic himling retter oppmerksomheten mot de mange rike elementene i restauranten, som det originale terrazzogulvet.

IT, Ristorante Cittamani, Milano, Italy, arch Federa, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, Elegant Render, A edge, 1200x1800, White, Restaurant

Le Petit Sabayon i Morangis, Frankrike

Eierne av denne lille restauranten i utkanten av Paris renoverte en eksisterende restaurant og fjernet tepper og gardiner for å få et mer raffinert utseende. Men innføringen av harde overflater som tregulv gikk ut over akustikken i restauranten. For å skape akustisk komfort installerte de tjue Rockfon Eclipse rammeløse akustikkflåter med rene, minimalistiske A-kanter - et perfekt valg for restauranter der det ikke er mulig å installere en tradisjonelt nedhengt himling. "Vi hadde en veldig klar idé om hva vi ønsket oss til restauranten vår. Vi ville ikke ha produkter som markant endret innredningen, og fremfor alt ville vi at de skulle være så lite synlige som mulig", forklarer restauranteier Frédéric Lagrange.

FR, Restaurant 'Le Petit Sabayon', Morangis (Paris), Leisure, Rockfon Eclipse (island), A edge, 1760x1160x40, White, Restaurant

Le Grand Buffet på Plopsa Hotel i De Panne, Belgia

I Plopsa Hotels buffetrestaurant Le Grand Buffet matcher stjernehimmelen energien og underholdningen i den tilhørende temaparken Plopsaland. Rockfon Color-all himlingsplater i fargen Charcoal skaper en huleliknende følelse, og den integrerte belysningen gir effekten av en stjernehimmel. Himlingen i restauranten bidrar ikke bare til atmosfæren, men sørger også for en behagelig akustikk på et så travelt sted med mange ulike aldersgrupper. Ved å velge den skjulte D-kant løsningen er opphengssystemet ikke synlig.

Restaurant of Plopsa hotel in De Panne Belgium with Rockfon Color-all Charcoal in D-edge

Villa Castellane Restaurant i Gréoux-les-Bains, Frankrike

På Villa Castellane - som en gang var jakthytta til adelsmannen Marquis de Castellane - bidrar fargesettingen med wayfinding for å hjelpe til med å finne frem i anlegget: Korridorene er sortmalte og har innslag av messing. For å oppnå dette dypsorte utseendet og den koselige atmosfæren ble det installert Rockfon Color-all akustiske himlingsplater i den matchende fargen Charcoal i korridorene, restauranten og baren. "De mange glassflatene og andre harde overflater som kan gi gjenklang representerte en stor utfordring som Rockfon Color-all gjorde det mulig for oss å løse, både når det gjelder estetisk utseende og akustisk effektivitet", sier Audrey Marasse fra ATELIER XY.

Restaurant in Le Rockfon® Mono® Acoustic et le Rockfon Color-all® Charcoal à l’honneur dans le projet de l’hôtel La Villa Castellane in Gréoux-les-Bains France with Rockfon Color-all

Portum og Maximus Restaurant i Brno, Tsjekkia

Himlingen i Portum og Maximus Restaurant på Maximus Hotel er både særpreget og raffinert på samme tid. Rockfon Mono Acoustic i fargen "mokka" flyter rundt et sentralt fokuspunkt.

Maximus Hotel Restaurant,Czech Republic,Brno,100m²,Ing. Arch. Alena Zemanová,Arch.Design s.r.o.,Bartosz Makowski,ROCKFON Mono Acoustic,mocha

Dins Santi Taura på Mallorca, Spania

Restauranten Dins Santi Taura, som ble tildelt en Michelin-stjerne i 2021-guiden og vant to "Soles Repsol", ligger på hotellet El Llorenç Parc de la Mar i bydelen Sa Calatrava i Palma. Designeren av hotellet, Magnus Ehrland, var på utkikk etter en tidløs og autentisk stil som ville tåle tidens tann. Rockfon Mono Acoustic ble valgt til både Dins Santi Taura og en annen restaurant, og den sømløse enkelheten setter fokus på de ulike designmotivene, som stjernemønstre, botaniske mønstre og vegetasjon.

ES, Hotel El Llorenç Parc de la Mar, Palma de Mallorca, Pedro Rabassa, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1800x1200, White, Hotels

Solo Sokos Hotel Torni i Helsinki, Finland

Hotel Torni, et av Helsinkis' mest berømte landemerker, åpnet dørene etter en omfattende renovering i 2022. I hotellets restaurant- og barområder skaper en matchende glatt og monolittisk overflate kontinuitet på tvers av vegger og himling.

Hotel in Solo Sokos Hotel Torni in Helsinki Finland with Rockfon Mono Acoustic

Brasserie Astoria i Stockholm

I en av Stockholms mest pulserende bydeler ligger Astoriahuset, et lokale som ble bygget som kino på 1870-tallet og senere restaurert og omgjort til restaurant av Joyn Studio. "De grønne og røde fargene i himlingen er inspirert av detaljene i det opprinnelige interiøret, og de passer godt inn i det nye lokalet fordi vi har beholdt noen av de originale detaljene", sier Ida Wanler, grunnlegger og partner i Joyn Studio. "Den indre delen av baren har ikke noe dagslys, så vi ønsket å gi dette rommet sin egen unike design som leker med lys og skygge og fargene fra himlingene gjennom hele dagen. Sammen med de frodige plantene gir fargene og utformingen en følelse av varme som i en vinterhage eller et orangeri."

Restaurant/Brasserie Astoria in Stockholm Sweden with Rockfon Mono Acoustic

Restaurant Frantzén i Stockholm

Restauranten Frantzén, som har plass til 23 gjester, er designet av Joyn Studio - det samme teamet som står bak Brasserie Astoria – og er en av de best rangerte fine dining-restaurantene i Stockholm og den første i landet som har fått tre stjerner i Michelin-guiden. For å fullføre en eksepsjonell opplevelse måtte romakustikken prioriteres. "I dag handler det ikke bare om øyet, dagens restaurantgjester vil ha mye mer. Vår rolle er å sette folk i riktig stemning, og hvis akustikken er dårlig, spiller resten ingen rolle", sier Ida Wanler fra Joyn Studio.

franzen restaurant, leisure, acoustic render, sound absorption, indoor climate, stockholm, sweden, SE