Slik påvirker akustisk design restaurantopplevelsen

30. juli 2019

9 av 10 personer sier at bakgrunnsstøy er det største problemet når de spiser ute. Støy påvirker atmosfæren, men det påvirker også smaken. Det må tas med i vurderingene, når man designer et restaurantinteriør.

Slik påvirker akustisk design restaurantopplevelsen

Lydens påvirkning på smaken

Når du går ut for å spise på restaurant er det ikke kun for matens skyld. Det handler også om opplevelsen og dermed også om lyden. Vitenskapelig forskning viser at akustikk, bakgrunnsmusikk og støynivåer ikke kun påvirker atmosfæren, men også den måten vi opplever det vi spiser og drikker på. Det er en direkte kobling mellom øret og nesen som kan forklare hvordan og hvorfor støy påvirker våre smaksløker.

For eksempel sies det at klassisk musikk forbedrer den oppfattede kvaliteten av mat og vin. Høyfrekvente musikktoner kan øke sødmen, mens lave toner fremhever bitterhet. Samtidig kan lyd også redusere smak, og høy bakgrunnsstøy kan påvirke vår opplevelse av smak og struktur på en negativ måte. Så når man designer en restaurant og restaurantinteriør, er det viktig å finne den riktige balansen mellom atmosfære og akustikk. Og dette handler om mer enn å justere spillelisten eller å skru lydstyrken opp eller ned.

Åpne kjøkken og harde overflater

Den moderne designtrenden for restauranter skaper en reel utfordring for arkitekter når det kommer til å skape riktig akustikk. Harde overflater og åpne kjøkken medfører at støy gir gjenklang langs gulv, himlinger og vegger. Det påvirker støynivået og folks komfort - dermed blir materialer med god lydabsorpsjon avgjørende.

Kvaliteten av lydabsorpsjonen bestemmes av rommets design og de benyttede materialene. Valg av estetiske himlingsplater eller veggabsorbenter høy kvalitet kan hjelpe kundene med å slappe av, nyte maten maksimalt, i lengre tid og ... komme tilbake.

Restaurant Palægade i København valgte f.eks. den minimalistiske Charcoal Rockfon Color-all® X-kant for design av en himling nesten helt uten skjøter. Den lyddempende akustikkhimlingen og den valgte fargen var et bevisst valg for å skape en avslappet og behagelig spisestemning for gjestene. En smakfull løsning i enhver forstand av ordet.

Var dette interessant? Kontakt oss og finn ut hvordan Rockfon kan hjelpe deg med å skape den gode restaurantopplevelsen.