Café Toldboden serverer klassisk smørrebrød toppet med god akustikk

30. september 2019

Et besøk på Café Toldboden i København er en opplevelse som både tilfredsstiller smaksløkene og hørselen. Menyen består av klassisk, dansk smørrebrød og et lydmiljø som vil gjøre enhver restauranteier misunnelig.

Cafe Toldboden

Café Toldboden som ligger i sentrum av København med Dronningen som nærmeste nabo oser av klassisk dansk stemning, men på en moderne og ny fortolket måte.

For omtrent 120 år siden var stedet et brunt vertshus – i dag er det en stemningsfull kjellerrestaurant hvor snapslisten er nesten like lang som smørrebrødsmenyen. Selv om restaurantens historie henger igjen i veggene så har lydmiljøet i de gamle lokalene endret seg mye.

- Jeg er ikke i tvil om at det var skrudd opp for både lyd og støy i de gode gamle vertshustidene. Men på en restaurant er det en annen sak. Det er like viktig at lydmiljøet skal være på topp som maten vi serverer. Ingen gidder å besøke et sted hvor det er mye støy. Derfor har vi valgt å oppgradere med nye såkalte akustiske flåter, forteller restaurantsjef Peter Munch.

Høye smørrebrød men lavt under taket 

Det er ikke bare på Café Toldboden man er nødt til å ta stilling til støynivået. Generelt er dårlig akustikk på restauranter et utbredt problem. Helsepolitisk barometer som ble offentliggjort i april 2019 viser at restauranter og kafeer er verst på støy. 46 % av de spurte svarer at de har lytteproblemer på restauranter og kafeer* - men på Café Toldboden er gjestene veldig fornøyde:

- Tilbakemeldingene er veldig positive. Gjestene våre legger merke til den gode akustikken, og det samme gjør vi med personalet. Her er det hyggelig å være, og arbeidsmiljøet er bra. Jeg er imponert over hvor lite som skal til for å få en så stor effekt forklarer Peter Munch.

Det er produsenten Rockfon som har levert de nye akustikkhimlingene som går under navnet Rockfon Eclipse. Dette er en løsning som egner seg godt hvor det kan være vanskelig å komme til.

- Restauranten ligger i en gammel og ærverdig bygning så det er mange ting man skal ta høyde for. På Café Toldboden er det blant annet veldig lavt til taket og synlige bjelker. Det betyr at man ikke kan installere de tradisjonelle himlingene forklarer Rockfons produktutvikler Jesper Wolff. Han fortsetter:

- Her er Rockfon Eclipse en god løsning. De kan monteres direkte til taket og kommer i forskjellige modulstørrelser og former. De har en glatt, ekstra hvit overflate med høy lysrefleksjon som gir en jevn lysfordeling på restauranten. 

Ingen ekstra stengedager

Café Toldboden serverer frisksmurte smørrebrød 5 dager i uken. Og heldigvis for både besøkende og for omsetningen har besøkstallet vært stabilt imens akustikken ble forbedret:

- Restauranter er veldig avhengige av gjestene deres og en stabil omsetning. Derfor skal man helst  unngå å holde restauranten stengt i flere dager. Det trenger man heldigvis ikke med løsningen fra Rockfon. Den er rask å installere slik at man er klar for å servere smørrebrød dagen etter, avslutter Wolff.

Peter Munch, Café Toldboden

God akustikk hever den kulinariske opplevelsen på Café Toldbolden i København

"Akustiken er veldig viktig, ikke bare for gjesterne men også for personalet som jobber her."