Det nye luksushotellet, Sommerro, åpnet offisielt 1. september 2022. Restaureringen og ombyggingen av den historiske bygningen fra 1931 har stilt krav til moderne løsninger som ivaretar det ærverdige uttrykket. Rockfon har derfor sørget for sømløse akustikkløsninger i flere forskjellige farger.

Petter Stordalens nye hotell i Oslo – Sommerro – har både lekre Art deco-detaljer og en særdeles god atmosfære hvor mat- og kulturopplevelser står i kø. Det var lenge knyttet store forventninger til Sommerro som ligger på Solli Plass, ikke langt unna Det kongelige slott i Oslo. Over fem år har Stordalen og hans selskap Nordic Choice i tett samarbeid med Byantikvaren i Oslo transformert det ikoniske Oslo Lysverker-bygget til et luksushotell. Eierne har ikke spart på noe og med en prislapp på over 2,5 milliarder kroner har det nye luksushotellet Sommerro på Solli Plass i Oslo blitt et bygg utenom det vanlige.

Hotellet består blant annet av 231 rom og suiter, møte- og selskapslokaler, 7 restauranter og barer, bibliotek, egen kinosal, et 400m2 stort treningsrom, i tillegg til Oslos første takterrasse med svømmebasseng og badstue. Det er Sommerrogaten Utvikling med Aspelin Ramm og Strawberry Brothers, som står bak utviklingen av Sommerro. LPO arkitekter har vært ansvarlige arkitekter for ombyggingen i tett samarbeid med den amerikanske designduoen GRECODECO som har stått for interiøret.

Oppgradere akustikken til moderne standard

Den gamle historiske bygningen fra 1931 var opprinnelig det gamle hovedkontoret til Oslo Lysverker på Solli plass. De siste årene har bygget blitt forvandlet til et luksushotell på beste vestkant. Under ombyggingen har LPO arkitekter vært opptatt av å finne løsninger som gir bygget en moderne standard som er i tråd med det opprinnelige uttrykket. Akustikken har derfor spilt en viktig rolle under rehabiliteringen.  

– Dette er en historisk og gammel bygning hvor det tidligere har vært lite fokus på akustikk. Det fantes ikke akustikkløsninger i samme grad som i dag, og det var vanligere å bruke møbler og gardiner for å dempe lyd. Akustikken har derfor vært en stor utfordring med dette huset, og oppgradere det til en moderne standard uten å ødelegge uttrykket. Det er viktig for en god opplevelse av et rom at akustikken er kontrollert. Vi ønsket å få til et godt akustisk miljø uten at det syntes for mye, sier Øystein Sjøstrand, prosjektleder fra LPO arkitekter.

For å oppgradere akustikken, i tillegg til å ivareta det ærverdige uttrykket, endte arkitektene opp med blant annet den monolittiske akustikkløsningen Rockfon Mono Acoustic. 

– De akustiske pussløsningene fra Rockfon er sømløse og fremstår nærmest som malte og homogene overflater, samtidig som de har en god effekt på akustikken i rommet. Disse løsningene har vi brukt i både nye rom som vi har designet selv, men også i vernede rom i tett dialog med byantikvaren. Vi har jobbet mye med å finne et kompromiss som ivaretar det opprinnelige utrykket og bidrar til god akustikk, forteller Sjøstrand. For fasade og interiørdetaljer er nærmest identisk slik det var da Oslo Lysverker åpnet sitt hovedkontor 12. mars 1932.

Rockfon er stolt akustikkleverandør til det mye omtalte hotellet, og Steinar Nygård, Distriktssjef i Rockfon, forteller:

– Vi er veldig stolte av dette prosjektet, og det er stas at Rockfon akustiske himlinger er installert i nesten alle ulike typer rom i bygget, i ulike overflater og farger. Det bidrar til en optimal akustikk, samtidig som løsningene ivaretar den gode estetikken og passer til interiøret.

Akustikkløsninger i mange forskjellige farger

Under utforming og innredning av nye Sommerro har aktiv fargebruk vært en vesentlig faktor. På hotellet har det blitt montert akustikkløsninger i mange forskjellige farger, levert av Rockfon.

- Himlingene fra Rockfon får man i stort sett alle fargene man vil og de lar seg kombinere godt med den type design vi ønsket. Bygget er opprinnelig tegnet av arkitektene Andreas Bjerke og Georg Eliassen under en brytningstid mellom klassisisme og modernisme. Fargebruk var et viktig virkemiddel i den perioden, og har også vært det nå under ombyggingen. Vi ønsket å la oss inspirere av den arkitekturen som stod før og videreføre den i andre deler av bygget. Da er det viktig at de akustiske produktene følger med og lar seg tilpasse, avslutter Sjøstrand.

Årets bygg 2022

Hotellet Sommerro er en del av storprosjektet Sommerrokvartalet som ble kåret til Årets Bygg i 2022. Årets Bygg er en helhetspris hvor prosjektene skal ha dokumentert fremragende gjennomføring i henhold til en rekke sentrale punkter. Det omfatter blant annet seriøsitet, samarbeid i byggeprosessen, innovasjon, god byggeskikk/arkitektur, HMS og miljø og selvsagt en god kvalitet på totalproduktet. Her ble det av juryen trukket frem at bevaringen og omformingen til hotell og serveringssteder er utført med stor omsorg for detaljene og den integrerte kunsten. Valg av nye materialer og møblering løfter prosjektet ytterligere og bygger videre på den eldre arkitekturen med respekt, men samtidig med en tydelig og moderne identitet.

Vi ønsket å la oss inspirere av den arkitekturen som stod før og videreføre den i andre deler av bygget. Da er det viktig at de akustiske produktene følger med og lar seg tilpasse

Øystein Sjøstrand

Prosjektleder, LPO Arkitekter
Land:Oslo, Norge
Arkitekt:LPO Arkitekter
Interior designer:GrecoDeco
Himlingsmontør:Oslo Bygginnredning AS
Fotograf:Francisco Nogueira
Produkter:Rockfon Color-all®, Rockfon Mono® Acoustic
Kanter:C, TE Elegant Render, X
Dimensjoner:600 x 600, 1800 x 600

Relaterte ressurser