Inneklima og velvære
Industritrender
Interiørdesign

Hvordan farger i interiørdesign kan påvirke trivsel og velvære

Kan du forestille deg en verden uten farger? I dag har vi gult, pastellgult, skinnende gult, okergult - og listen er lang. Men visste du at farger kan påvirke humøret ditt og til og med påvirke valgene du tar?

et barn som gladelig tegner forskjellige farger på veggen hennes

Vi påvirkes av omgivelsene våre, og det inkluderer også farger!

Har du noen gang tenkt over hvorfor du føler deg mer avslappet etter å ha oppholdt deg i lyse, nøytrale omgivelser? Eller energisk etter å ha oppholdt deg i lyse, fargerike omgivelser? Sannsynligvis skyldes det fargepsykologi (forholdet mellom følelser og farger), som enten overfører rolige og fredelige følelser eller det stikk motsatte. Som et resultat har farger og fargepsykologi et stort potensiale til å ha en betydelig innvirkning på innredning og interiørdesign.  

Tanken om at farger kan påvirke velværet vårt er flere hundre år gammel og går helt tilbake til det gamle Egypt og Hellas. Senere har fargeterapien gitt oss en dypere forståelse av farger.

Kromoterapi (eller fargeterapi) er en alternativ behandlingsform som utnytter bruken av farger for å hjelpe kroppens optimale ytelse.

Hva er fargepsykologi?

Fargepsykologi er en teoretisk tilnærming som utforsker hvordan farger påvirker menneskelig atferd, for eksempel humør og følelser, samt vår fysiske helse.

Fargenes kraft og fargepsykologi studeres fortsatt; Eksperter kan imidlertid med sikkerhet si at hvordan vi føler og handler er relatert til fargene vi omgir oss med. Men hvilken nyanse av rødt eller blått endrer humøret ditt? En ny studie viser at personer som omgis av mørke farger følte seg mindre lykkelige enn de som ikke hadde noen form for mørke farger rundt seg.  

Fargepsykologien sier at hvordan vi oppfatter farger avhenger av hva de minner oss om eller symboliserer i livet vårt til enhver tid. Men det er viktig å huske at farger ikke tolkes på samme måte over hele verden. Personlige, kulturelle og situasjonsbestemte faktorer spiller også en rolle. Et eksempel på dette er fargen sort. I mange land blir den sett på som et symbol på døden og brukes i begravelser for å uttrykke sorg over tapet av en person, mens for eksempel i Afrika er sort en farge som står for maskulinitet og modenhet.  

Hvilken rolle spiller farger i interiørdesign?

Fargepsykologi er læren om hvordan farger kan fremkalle bestemte følelser i oss. Derfor er det et fantastisk interiørdesignverktøy for å skape en bestemt stemning eller oppmuntre til en bestemt aktivitet i rommet.

Fordi ulike farger skaper ulike følelser, er det viktig å tenke på hva slags stemning du ønsker å skape, og hvilke farger som kan hjelpe deg med det når du velger farger.

20220314 RW-RF ILLUS 859

Hvilke følelser utløser farger?

I følge Karen Haller, forfatter og internasjonalt ledende innen Applied Color & Design Psychology, påvirker farger oss hvert eneste våkne øyeblikk. Likevel er de fleste av oss bare rundt 20 % bevisste på hvorfor vi tar bestemte fargevalg eller avgjørelser.

Disse reaksjonene er direkte relatert til både lærte assosiasjoner og fargeassosiasjoner fra naturen. Visste du at jo lenger folk bor fra ekvator, jo mer sannsynlig er det at de setter pris på lyse fargetoner? I Egypt var sannsynligheten for at gult blir assosiert med glede bare 5,7 %, mens det i kjølige Finland var 87,7%.

Enten vi er klar over det eller ikke, kan farger utløse en emosjonell eller fysiologisk respons. Grønt på arbeidsplassen har for eksempel vist seg å øke kreativiteten med opptil 15 % og forbedre produktiviteten med 6 %. Blått har vist seg å redusere både blodtrykket og antall hjerteslag i minuttet, mens rødt har vist seg å øke hjertefrekvensen.

"Farger er en av de mange måtene å bringe naturinspirert design inn i bygninger på, og vi vet at det kan bidra til å redusere stress og mental utmattelse, fremme konsentrasjon og generelt mentalt velvære. I tillegg kan effektiv bruk av farger bidra til å fremme en følelse av ro, avslapning og velvære, noe som er spesielt viktig i rom som er beregnet på mindfulness og restitusjon, samt ammerom for nybakte mødre", sier Emily Winer, som leder WELL Certification's Mind-konsept, som fokuserer på å fremme mental helse i bygninger og organisasjoner.

Så hvordan kan du bruke fargepsykologi i innredningen?

  • Varme farger er flotte for å skape en koselig eller behagelig følelse i et rom.
  • Kjølige farger kan brukes for å skape en beroligende effekt.
  • Sterke, klare farger kan brukes for å stimulere til aktivitet eller kreativitet.
  • Pastellfarger er perfekte for rom som skal føles beroligende eller rolige.
  • Nøytrale nyanser som svart, hvitt og grått kan brukes som anker for å få andre sterke farger til å skille seg ut.  

Velge de riktige fargene for å designe din himling

Fargevalg overlates ofte til slutten av den arkitektoniske designprosessen, og gjøres perifert i forhold til bygningens struktur. Det er litt uheldig, for det å velge de riktige fargene for rommet ditt kan utgjøre forskjellen mellom en perfekt kombinasjon av funksjon og effekt.

Selv om det kan være en skremmende oppgave, kan det å ta utgangspunkt i en fargepalett hjelpe deg med å velge koordinerte fargevalg for å nå målet ditt. Sorte plater kan for eksempel i noen tilfeller virke dystre eller til og med trykkende, men de kan også være veldig kule og trendy. Alt avhenger av omgivelsene. Til syvende og sist er et vakkert designet rom som et hvilket som helst fantastisk kunstverk.  

Hvordan bruke farger til å lage ditt eget kunstverk

La oss ta en titt på hva som kjennetegner noen spennende farger og hvilken effekt de har når de brukes til å skape en moderne og fargerik himling.

Gult

Atmosfære: Glad og lys, gult regnes ofte som den gladeste av fargene. Det er fargen for tillit og håp, og den hjelper deg med å konsentrere deg.

Selvtillit, utadvendthet, emosjonell styrke og oppfinnsomhet er alle forbundet med denne fargen.

Gult, som en beroligende farge, har en gunstig effekt når den brukes i situasjoner som krever stillhet, refleksjon og beslutningstaking.

Ofte assosiert med solen, gir lysere gulfarger en fredelig følelse, mens mørkere gulfarger kan oppfattes som mer tradisjonelle.

I himlingen: Glødende, lyst og tankevekkende  

Mall of Tripla, Helsinki, Finland 

FI, Tripla, Helsinki, Arkkitehdit Soini & Horto, Sweco Architects Oy, Retail, Industrial black, A-edge, 1800x1200, Black

Oransje

Atmosfære: Oransje har ikke mange av de samme negative undertonene som røde farger kan ha. Fargen skaper en begeistret eller inspirerende atmosfære som krever oppmerksomhet uten å være anmassende. Oransje er en innbydende og vennlig farge som ikke er "for mye" eller for sterk.

I himlingen: Iøynefallende eller spennende

Roland Garros Players' Restaurant, Paris

Mono Acoustic TE

Grønt

Atmosfære: I fargepsykologien er grønt en svært optimistisk farge fordi den fremmer tanker om balanse, vekst og restituering. Fargen gir umiddelbare assosiasjoner til naturen, og den er en fantastisk måte å få et friskt pust inn i interiøret på, spesielt hvis du for eksempel bor i en by og er omgitt av lite grønt. Grønnfargen kan også bidra til å senke blodtrykket og pulsen.

Nyansen kommer i en rekke attraktive nyanser, alt fra smaragd og jade til oliven og lime. Det er en ideell veggfarge i rom der du trenger å åpne sinnet ditt.

I himlingen: helbredelse, vekst og nye begynnelser

Kantine på Ramberg kontor, Sande i Vestfold

Canteen in Ramberg Office in Sande i Vestfold Norway with Rockfon Color-all

Blått

Atmosfære: Rolig virker å være den rette beskrivelsen her. Blått kan redusere både blodtrykket og antall hjerteslag per minutt. Dype, dristige farger som marineblå og kongeblå inspirerer til selvtillit og forbindes med positive egenskaper som lojalitet, tillit, fred og suksess.

Lysere nyanser av fargen fremkaller en følelse av stillhet og ro i hjemmet, noe som gjør dem ideelle for rom der du ønsker å slappe av.

I himlingen: Rolig, åndelig eller royal  

Youseum Instagram Museum, Amsterdam, Nederland

Youseum Instagram Museum in Amsterdam The Netherlands with Rockfon Universal Baffle in Coral colour

Grå

Atmosfære: Grått er rolig og raffinert og kan skape en skyggefull, nøytral og rolig følelse. Lyse gråtoner er en fin erstatning for hvitt, og mørke gråtoner er et godt alternativ til svart. Selv om grått oppfattes som tradisjonelt og konservativt, kan det også være morsomt og moderne.

I himlingen: sikkerhet, intelligens og soliditet  

Kalvebod Fælled Skole, Danmark

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey
Rockfon Color-all, X-edge, 600x600, grey

Fremover 

Det er viktig å vite hvilke farger som fungerer best i et rom for å skape den rette atmosfæren. Hvis du bruker veldig mørke farger på et lite sted uten naturlig lys, kan det skape en anmassende eller trang følelse. Hvis du derimot bruker de samme fargene i et rom av samme størrelse og med mye lys, kan du skape en følelse av intimitet og hygge. Det finnes ingen "one size fits all"-regel når man designer med farger. Det finnes så mange alternativer å velge mellom. Du kan ha matchende farger på både vegger og himling, eller du kan velge å mikse og matche mørkere toner eller lyse farger.

Hvis du for eksempel innreder et atelier, kan det være lurt å velge farger som inspirerer til kreativitet hver morgen. På den annen side, hvis du jobber med et lite rom, kan det være en fordel å velge en lysere fargetone som maksimerer arealet og gir et lite rom et større preg.

Hva med store rom? I store rom har du større frihet til å leke med farger. Det kan være lurt å velge farger som fremhever andre designelementer i rommet.

Når bør man velge hvite himlingsplater?

Asymmetriske rom kan forenes ved hjelp av hvite himlingsplater som Rockfon Blanka® eller Rockfon Mono Acoustic . Hvis du velger en matt hvit himling, kan det gi rommet ditt en ekstra fordel på grunn av dets naturlige lysdiffusjon og lysreflekterende egenskaper. Riktig belysning forsterker stilen i et rom, endrer atmosfæren og følelsen, og løfter stemningen.

Når bør man velge fargerike himlingsplater?

Elsker du kontraster eller å mikse og matche? En mørkere farge i himlingen gir rommet ditt en dristig og industriell atmosfære. Det er perfekt for å skape en eksklusiv cocktailbar eller et spesielt område i en restaurant. Svarte akustiske himlingsplater er et flott tilskudd til et pulserende dansegulv eller et lite teater, mens hvite himlingsplater kan være det som mangler i et avslappende yogaklasserom, og grå himlingsplater kan være den perfekte finishen til den moderne arbeidsplassen.

Mulighetene er uendelige. Du bestemmer selv hvordan du vil gi liv til ditt moderne interiør ved hjelp av vakre himlinger og fargede akustiske plater og paneler.

Planlegger du et fargerikt prosjekt - med Rockfon Color-All kan du skape et unikt rom som passer til dine behov og følelser.