Slik forbedrer du interiørdesignet ved hjelp av himlingen

29. oktober 2020

Å designe et rom handler om å finne en god balanse mellom kunst og vitenskap. Interiøret må tilby komfort og velvære i tillegg til å være både iøynefallende og dynamisk. God interiørdesign krever dermed en dyptgående kunnskap om design og hvordan man løser tekniske utfordringer.

utstillingslokale med moderne akustisk himling

Samsung KX, London – Rockfon® Mono® Acoustic

Nøkkelen til flott design

Å gjøre en spesifikk visjon til virkelighet, mens du sjonglerer kundens behov og forventninger, er en av de mange tingene som gjør interiørdesign til en spennende og kontinuerlig stimulerende jobb. Selv om det er utfordrende, og kanskje til og med ganske frustrerende, når de to elementene møtes, skapes det utmerket design. Eller som Tony Stavish i A.W. Stavish Design sa: «Nøkkelen til flott design er å fange stemningen og essensen i rommet.»

Når man designer en bygning, er himlingen ofte et punkt som blir oversett i designen. I følge Stephen Fanuka, som jobber med mange av stjernene i New York City, må himlingen ikke ignoreres eller bli stående ubrukt. Han kaller det ofte den femte veggen i et rom.

Det er virkelig interessant hvordan Fanuka fremhever viktigheten av himlingen. Ved å forandre på måten vi ser på det, blir det lett en annen dimensjon for kreativt uttrykk – et helt nytt lerret til å skape noe på.

Hva kan du gjøre med all den ekstra plassen?

Den femte veggen

I det siste har himlingen blitt mye viktigere når det gjelder utforming av mange kommersielle områder.

Ofte tar vi bevisste valg for å utforske dristige himlingsløsninger, det være seg med farger, mer raffinerte nedhengte himlinger, forskjellige overflater og materialer eller spesifikke romtyper. For eksempel sier Deb Barnes, Director of Interior Design i det amerikanske designfirmaet HGA Architects and Engineers: «Du kan virkelig påvirke rommets passform og følelse når du bruker himlingen som designelement.»

Det er virkelig veldig interessant å se hvordan himlingen har utviklet seg til å bli et viktig element i interiørdesign.

En flott himling er mer enn bare det du ser

En himling kan være mye mer enn bare et slående utpreget designelement – det er på sitt beste når det også har en funksjon. En viktig del av interiørdesign, er å skape et sunt miljø. På grunn av sin størrelse, er himlingen et flott middel å fokusere på for å oppnå optimal belysning, akustikk og skape et samlet inneklima der folk kommer til å trives.

En funksjonell og vakker himlingsdesign kan være som ethvert fantastisk kunstverk.

Nøkkelen til flott design er å fange stemningen og essensen i rommet.

Tony Stavish

Interiørarkitekt

Lag et iøynefallende fokuspunkt i designen.

La oss se på noen interessante måter der himlinger kan skape en vakker og moderne visuell finish.

Ikke vær redd for å bruke farger

Når folk tenker på en kommersiell himling, tenker de ofte på en tradisjonell hvit nedhengt himling. En fargerik himling er ikke alltid den første tanken, og dessverre blir fargevalget ofte utsatt til den siste fasen i den arkitektoniske prosessen, noe som gjør det sekundært til andre elementer i byggefasen. Dette er beklagelig, fordi hvis du velger fargen på himlingen tidlig i prosessen, hjelper det deg til å skape det perfekte møtet mellom funksjon og effekt.

Selv om det å designe moderne himlinger med farger kan være skremmende, er det bedre å jobbe ut fra en fargepalett, fordi det kan hjelpe deg til å ta koordinerte fargevalg som oppfyller måler ditt. Det kan utgjøre hele forskjellen for en harmoniserende eller en usammenhengende finish.

Bafler gir farger

Et eksempel på en vakker himlingsløsning, finner du i Amsterdam. Meininger Hotel valgte en eksponert åpen plenumdesign kombinert med en episk fargerik himling inspirert av Vincent van Goghs berømte Sunflowers. Dette dynamiske rommet tilbyr en moderne himling i lobbyen, som fremhever den livlige følelsen av rommene på hotellet. Laboratory for Visionary Architecture valgte 931 Rockfon Contour®-bafler til lobbyen.

Bilde: Meininger Hotel, Amsterdam – Rockfon Contour

Meininger Hotel,The Netherlands,Amsterdam,Christian Sandor Tschersich,LAVA Architecture,Rockfon Contour,Ac-edge,Chicago Metallic™ T24 Hook 2850

Se våre 34 eksklusive farger for akustiske himlings- og veggløsninger som gir deg inspirasjon og forbedrer interiørdesignen. Du finner alt du trenger til din neste himlingsdesign. Du kan lese mer om hvordan du kan gi nytt liv til himlingsdesignen ved hjelp av våre fargerike himlingsplater eller paneler på nettsidene våre

Legg vekt på moderne himlingsdesign

En av de nyere fasjonable trendene, har vært åpen plenumdesign – noe som er flott med tanke på den miljøvennlige arkitekturen. Det er fornuftig, ikke bare fordi det er mer miljøvennlig og reduserer energikostnader, men også fordi det gjør bygningene rimeligere.

Åpent plenumdesign har blitt en veldig populær løsning, ofte koblet til kreativitet og originalitet, der åpenhet og råhet i designen ikke skjuler de funksjonelle elementene i en bygning bak en himling.

Det øker det visuelle volumet i et rom, og du får de høye himlingene som folk flest ønsker, men i tillegg etterlater det også mange harde overflater som er utsatte og som er forferdelige for inneklimaet og trivselen til menneskene som bruker rommet.

En utmerket måte å beholde den åpenheten på, uten å ofre inneklimaet, er å bruke akustiske paneler eller flåter.

Betongdesign dempes med akustiske flåter

Solutions-bygget i Warszawa, et kontorfellesskap, er et eksempel på en åpen plenumdesign matchet med et stilig interiør som skaper ideelle arbeidsforhold for folk, til tross for de mange reflekterende overflatene. Interiørets designbase er en klassisk og tidløs kombinasjon av hvitt, svart og grått, som ble beriket med dristige farger på veggene, forskjellige møbeltrekk, malerier og tepper. Vinduer og dører har sprossestenger, og veggene er Stucco. Dette interiøret har en stilig design med fokus på selv de minste detaljene.

Bilde: Kontorfellesskapet til The Solutions, Warszawa - Rockfon Eclipse®

PL, Solusions Rent Coworking Office, Warsaw, The Design Group, Office, Rockfon Eclipse, A edge, 1160x1160, White, Meeting room

Se vår innovative og estetisk behagelige rammeløse akustikkflåter, som tilbyr utmerket lydabsorpsjon og leveres i en jevn, dypmatt, superhvit overflate med høy lysrefleksjon, lysdiffusjon og med antistatiske egenskaper som forlenger produktets levetid.

En glamorøs himling som skiller seg ut

En annen populær designtrend som nå er tilbake, er monolittisk arkitektur. Den har røtter helt tilbake til den neolitiske perioden, der våre forfedre konstruerte utskjæringer og gravde ut bygninger fra én enkelt steinblokk. Monolittisk design, som betyr «én enkelt stein» på gresk, skiller ikke det indre fra det ytre, men kobler sømløst sammen de to overflatene til ett uttrykk.

Monolittisk arkitektur utnytter det uttrykksfulle potensialet i en struktur, og selv om teknikken er eldgammel, finner vi den fremdeles i bygninger som Le Baron Vert i Osaka, skapt av Phillippe Stark, Det kongelige bibliotek i København av SHL Architects og Messner Mountain Museum Corones i Bolzano av Zaha Hadid.  

Monolittisk arkitektur er kjent for å ha dårlig akustikk på grunn av alle de reflekterende overflatene, men det går an å oppnå den naturlige sømløsheten som finnes i monolitisk arkitektur og allikevel få god akustikk. Med himlingsplater kan du manipulere og forme visjonen din.

Vågal arkitektur forenes med monolittisk design og akustikk

Henning Larsen Architects står bak designet av en stilrik sirkulær bygning som danner rammene for en større dansk bedrifts arbeidsplass i Storkøbenhavn. Det buede bygningsdesignet oppfordret til fleksible byggematerialer som supplerer bygningens sirkulære form. Rockfon® Mono® Acoustic ble valgt til både de loddrette og vannrette overflatene, som gjorde det mulig å skape et fantastisk design med kontinuerlige overflater som binder rommet sammen.

Bilde: Større dansk bedrift i København – Rockfon Mono Acoustic

Big pharmaceutical office in Copenhagen, Denmark, Rockfon Mono Acoustic, Industrial, Henning Larsen Architects, MTHøjgaard, Svend Christensen
Du kan virkelig påvirke rommets form og følelse når du bruker himlingsplater som designelement.

Deb Barnes

Director of Interior Design i HGA Architects and Engineers

Finn den perfekte akustikkløsningen for himlinger og vegger. Denne innovative monolittiske overflaten leverer enestående akustisk komfort samtidig som den er sømløs og fantastisk å se på.

Se våre akustikkoverflater for monolitisk arkitektur– et RIBA-sertifisert CPD-program og et must for alle arkitekter og designere som er involvert i monolittiske bygningsdesign.

Slik forbedrer du interiørdesignet ved hjelp av himlingsplater

Å leke med himlingsdesignen er en utmerket måte til å skape en enestående finish, like vakkert som et kunstverk. Det kan til og med være midtpunktet i designen din. Hvis du for eksempel har en himling hvor det er høyt under taket, kan du gjerne bruke mørkere farger. På grunn av høyden skaper ikke mørkere farger i taket den tunge følelsen som du ofte får med lavere himlinger.

Hvis du har lokaler med mye innhold, kan det være lurt å tone ned himlingsdesignen og velge en mer nøytral farge eller en sømløs overflate slik at møbler og andre designelementer i rommet virkelig kommer frem. På den annen side kan en farget himling også være en fin måte å bryte opp et nøytralt rom på. 

Det finnes mange flotte løsninger med akustikkplater som kan hjelpe deg til å bringe frem de detaljene du ønsker. Som den amerikanske designeren og arkitekten Charles Eames sa: «Detaljene er ikke detaljer, de er grunnlaget for hele designen.»

Detaljene er ikke kun detaljer. De er grunnlaget for hele designen.

Charles Eames

Arkitekt og designer

Å vite hvordan man får den perfekte balansen mellom velvære og en flott finish, handler om kunst og vitenskap. Med de rette produktene blir prosessen enklere og mulighetene uendelige. Du bestemmer selv hvordan du gir liv til interiørdesignen med akustikkplater.

Å planlegge et designprosjekt – med Rockfons akustikkløsninger kan du skape helt unike lokaler.