bucket_iconCreated with Sketch.

Hvorfor og hvordan får du din vakre fargerike himlingsdesign til å virke levende

20 mars 2020

Når farger ble drøftet som et designelement i arkitektur, sa Le Corbusier, den sveitsisk-franske arkitekten og designeren, som banet veien for moderne arkitektur, at de var like viktige som grunnplanen eller et stykke av bygningen.

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris

Hvordan påvirker farger oss?

Vår reaksjon på farge er av stor betydning, fordi det påvirker oss både fysiologisk og psykologisk. På grunn av fargenes sterke virkning på oss, kan de brukes positivt ift. vårt velvære ved å utløse reaksjoner som påvirker oppførselen vår. Dette gjelder også når det kommer til et fargerikt himlingsdesign. I løpet av de siste 100 år har det vært en mengde empiriske data og vitenskapelige artikler som understøtter ideen om at det bygde miljøet spiller en viktig rolle i menneskelig atferd, især når man ser på den sensoriske oppfattelsen av farge. Farger kommuniserer informasjon visuelt og det påvirker oss. For eksempel har rødt vist seg å øke hjerterytmen vår, og blå har vist seg å redusere den. De følelsene som farger bærer, er ekstremt viktige når man designer et rom som understøtter en bestemt atmosfære eller funksjon.

Le Corbusier sa “Farge er ... et utrolig effektivt triggerverktøy. Farge er en faktor i vår eksistens. ” Vi må ikke glemme hvor viktig en rolle farge har i våre liv.

Farger er ... et utrolig effektivt verktøy. Farger er en faktor i vår eksistens.

Le Corbusier

Fargerik interiørdesign som et universalspråk

Farber Birren (1900-1988) var en pioner når det gjaldt å undersøke fargenes påvirkning på menneskets oppfatning. Selv om symbolikken utvikler seg gjennom personlig eller kulturell opplevelse, er det overraskende nok enkelt farger som er universalt homogene.  For å gi noen få eksempler: Blått er vanligvis assosiert med himmelen, gult med solen og rødt med blod.

Alle kan forholde seg til opplevelsen av et unikt møte når man ser et spesielt kunstverk eller et gripende bilde. For mange av oss er det også sant at vi har assosiert farger med en stemning, en følelse eller til og med et minne. Dette viser at farger er et internasjonalt språk.

Velge de rette fargene til himlingene dine

Fargevalg er ofte det siste som skjer i den arkitektoniske designprosessen og som ofte gjøres helt uavhengig av bygningens struktur. Dette er ganske uheldig, fordi det å velge riktige farger kan være avgjørende for det perfekte ekteskapet mellom funksjon og effekt. Selv om det kan være en skremmende oppgave, kan det å jobbe med en fargepalett hjelpe deg med å ta koordinerte fargevalg for å nå målet ditt. For eksempel kan svarte fliser til tider virke aggressive eller til og med undertrykkende, men de kan også være veldig kule og hippe. Alt avhenger av omgivelsene de brukes i. Til syvende og sist er et vakkert designet rom et eget fantastisk kunstverk. 

Lag dine egne kunstverk

La oss se på de vanligste egenskapene knyttet til noen interessante farger, og hvilken effekt det får når de brukes til å lage moderne og fargerike himlinger.

Oransje

Mono Acoustic TE

Roland Garros Players' Restaurant, Paris - Rockfon® Mono® Acoustic

Atmosfære: Orange har ikke mange av de samme negative undertonene som rødt. Det skaper en spent eller inspirerende atmosfære som krever oppmerksomhet uten å være anmassende. Orange er en innbydende og vennlig farge som ikke er «rett i ansiktet». 

I himlingen: Iøynefallende eller spennende


Gult

SDU Det Teknologiske fakultet,DK,Odense,C. F. Møller A/S,Bygningsstyrelsen,Svend Christensen,ROCKFON Color All,X-edge,600x600,white

SDU Det Teknologiske fakultet, Odense

Atmosfære: Muntert og lyst; gult anses ofte som den lykkeligste alle fargene. Ofte assosiert med solen gir lysere fargetoner av gult en fredelig følelse, mens mørkere gult kan oppfattes som mer tradisjonelt.

I himlingen: Glødende, lys og tankevekkende

Blå

Rabobank, Heinenoord, The Netherlands, Rockfon Color-all, A-edge, 600x600

Rabobank, Heinenoord, Netherland – Rockfon Color-all, A-kant

Atmosfære: Ro og fred ser ut til å være den rette beskrivelsen her. Blått kan redusere både en persons blodtrykk og antall hjerteslag per minutt. Lettere nyanser av blått kan være veldig energigivende og imøtekommende, mørkere nyanser har en tendens til å kommunisere styrke.

I himlingen: Kult, åndelig eller kongelig

Grått

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey
Rockfon Color-all, X-edge, 600x600, grey

Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic, grå og Color-all, X-edge

Atmosfære: Rolig og raffinert. Grått kan skape en skyggefull, nøytral og beroligende følelse. Lette gråtoner er en flott erstatning for hvitt, og mørke gråtoner er et flott alternativ til svart. Til tross for at det blir oppfattet som tradisjonelt eller konservativt, kan grått også være morsomt og moderne. 

I himlingen: Sofistikert og distingvert

 

Farger som komplimenterer designen

Markthal er et yrende markedsområde som inneholder et av verdens største kunstverk, Horn of Plenty, av den nederlandske kunstneren Arno Coenen. For å komplimentere interiørdesignen var MVRDV på jakt etter et minimalt uttrykk på de andre delene av markedet. Koksgrå Rockfon® Mono® Acoustic ble valgt for sin akustiske ytelse og sømløse utseende.

 

Image: Markthal, Rotterdam - Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Prisbelønte fargede plater

Kalvebod Fælled Skole ble nominert som «Årets skolebygning i 2018» og har virkelig blitt anerkjent som fremtidens skole fordi den har rom for aktive barn kombinert med en akustisk himling. Rockfon Mono Acoustic ble valgt for sine akustiske egenskaper og sin glatte og homogene overflate.

 

Image: Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Svart himling kompletterer den trendy industrielle designen

Les 2 Giraféer er et fasjonabelt hotell med restaurant i 11. arrondissement (bydel) i Paris. Dekket i harde overflater, med glassvegger, fliser på gulv og betongvegger, kompletterer de svarte platene til den akustiske Rockfon Mono-himlingen den trendy industrielle designen, samtidig som de tilbyr den beste opplevelsen til hotell- og restaurantkundene

 

Bilde: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris – Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

En hvit himling ligner himmelen

Det moderne Oodi-biblioteket i Helsingfors har en unik hvit himlingsdesign som tiltrekker besøkende og bokelskere fra hele verden. Den essensielle lettheten og matte fargen kan gi en følelse av åpenhet og frihet.  Å lese en bok, møte venner eller bare slappe av, blir en ny opplevelse takket være den eksepsjonelle utsikten og lysdiffusjonen som tilbys i dette berømte biblioteket. Det spesielle uttrykket er skapt av en akustisk himling på 4450 m2. Rockfon Mono Acoustic ble valgt for sine akustiske egenskaper og sin glatte og homogene overflate. 

 

Image: Oodi Library, Helsinki - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Slik bruker du farger for å endre et roms atmosfæren og størrelse

Å vite hvilke farger som fungerer best for et rom, er nøkkelen for å skape den rette atmosfæren. Å bruke veldig mørke farger i et lite rom, uten naturlig lys, kan skape en anmassende eller trang følelse. Imidlertid ville de samme fargene i et rom med lignende dimensjoner, som har rikelig med belysning, skape en ekte følelse av intimitet og hygge. Det er egentlig ingen regel som «én passer alt» når du bruker farger. Det er så mange alternativer å velge mellom. Du kan ha matchende farger på både vegger og himlinger, eller du kan velge å blande og matche mørke og lyse farger.

For eksempel, hvis du designer et studio, kan det være lurt å velge farger som vil inspirere til kreativitet hver morgen. På den annen side, hvis du jobber med en liten plass, kan det være å foretrekke å velge en lysere fargetone, maksimere plassen og gi et lite rom et stort preg.

Hva med store rom? I store rom har du mer frihet til å leke med farger. Det kan være lurt å velge farger som vil få andre designelementer til å stikke ut.

Asymmetriske rom kan forenes ved hjelp av hvite plater som våre Rockfon Blanka® eller Rockfon Mono Acoustic himlingsløsninger. Å velge en matt, hvit himling kan gi en ekstra fordel for rommet ditt på grunn av dets naturlige lysdiffusjon og lysrefleksjonsegenskaper. Riktig belysning forbedrer rommets stil, endrer atmosfæren og gir deg en bedre følelse.

Glad i kontraster eller miksing og matching?

En mørkere himling vil gi en dristig og industriell atmosfære til rommet ditt. Det er perfekt når du vil lage en eksklusiv cocktailbar eller et spesielt område på en restaurant. Svarte plater er et flott tilskudd til et pulserende dansegulv eller et lite teater, hvite plater kan være det som mangler i et avslappende yogaklasserom og grå plater kan være den perfekte finishen for det moderne arbeidsområdet.

Mulighetene er uendelige. Du bestemmer hvordan du skal bringe liv i den moderne interiørdesignen ved å bruke vakre himlinger og fargede akustiske plater og paneler.

Planlegger du et fargerikt prosjekt? Med Rockfon Color-All kan du skape din unike plass helt etter dine behov og følelser.