Fargede himlinger gir liv til alle typer rom

20. mars 2020

Når man diskuterer farger som et designelement i arkitekturen, sa Le Corbusier, den sveitsisk-franske arkitekten og designeren, som var banebrytende for moderne arkitektur, at bruk av farger var like viktig som grunnplanen eller seksjoner av en bygning.

Service & Citizens' Train station Winterberg

Hvordan påvirker farger oss?

Vår reaksjon på farger er enorm, fordi farger påvirker oss både fysiologisk og psykologisk. På grunn av denne sterke effekten har farger en stor betydning for vårt velvære, for farger kan utløse reaksjoner, som direkte påvirker vår atferd.

Dette fenomenet gjelder også fargerike himlinger. I løpet av de siste 100 årene har det vært adskillige undersøkelser og vitenskapelige artikler, som understøtter tanken om at bygninger spiller en viktig rolle i den menneskelige atferden, spesielt når man vurderer den sensoriske oppfattelsen av farger.

Farger kommuniserer informasjon på en visuell måte som påvirker oss. For eksempel har fargen rød vist seg å øke pulsen vår, mens fargen blå minsker den. De følelsene som farger påvirker, er grunnleggende, når man designer et rom som understøtter en bestemt atmosfære eller funksjon. Vi må derfor ikke undervurdere den viktige rollen som farger spiller i våre liv.

Le Corbusier sa “Farge er ... et utrolig effektivt triggerverktøy. Farge er en faktor i vår eksistens. ” Vi må ikke glemme hvor viktig en rolle farge har i våre liv.

Farger er ... et utrolig effektivt verktøy. Farger er en faktor i vår eksistens.

Le Corbusier

Fargerik interiørdesign som et universalspråk

Farber Birren (1900-1988) var en pioner når det gjaldt å undersøke fargenes påvirkning på menneskets oppfatning. Selv om symbolikken utvikler seg gjennom personlig eller kulturell opplevelse, er det overraskende nok enkelt farger som er universalt homogene.  For å gi noen få eksempler: Blått er vanligvis assosiert med himmelen, gult med solen og rødt med blod.

Alle kan forholde seg til opplevelsen av et unikt møte når man ser et spesielt kunstverk eller et gripende bilde. For mange av oss er det også sant at vi har assosiert farger med en stemning, en følelse eller til og med et minne. Dette viser at farger er et internasjonalt språk.

Velge de rette fargene til himlingene dine

Fargevalg er ofte det siste som skjer i den arkitektoniske designprosessen og som ofte gjøres helt uavhengig av bygningens struktur. Dette er ganske uheldig, fordi det å velge riktige farger kan være avgjørende for det perfekte ekteskapet mellom funksjon og effekt. Selv om det kan være en skremmende oppgave, kan det å jobbe med en fargepalett hjelpe deg med å ta koordinerte fargevalg for å nå målet ditt. For eksempel kan sorte plater til tider virke aggressive eller til og med undertrykkende, men de kan også være veldig kule og hippe. Alt avhenger av omgivelsene de brukes i. Til syvende og sist er et vakkert designet rom et eget fantastisk kunstverk. 

Lag dine egne kunstverk

La oss se på de vanligste egenskapene knyttet til noen interessante farger, og hvilken effekt det får når de brukes til å lage moderne og fargerike himlinger.

Oransje

1/1

Atmosfære: Orange er en innbydende og vennlig farge som ikke er for aggressiv. Orange har ikke de samme negative undertonene som rød kan ha. Den skaper en spennende og inspirerende atmosfære, som kaller på oppmerksomhet uten å være for krevende.

Orange himling: Oppmerksomhetsskapende og spennende


Gult

1/1

Atmosfære: Gul anses ofte som den gladeste av alle farger og gir glade og lyse konnotasjoner. Fargen assosieres med solen, hvor lyse nyanser av gul gir en fredfull stemning, og hvor mørke nyanser av gul oppfattes som mer tradisjonelle.

Gul himling: Lysende, klar og tankeskapende

Blå

1/1

Atmosfære: Rolig er kodeordet her. Blå kan redusere en persons blodtrykk samt personens puls. Lyse nyanser av blå kan være meget energifylte og imøtekommende, hvor mørkere fargetoner av blå ofte er forbundet med styrke.

Blå himling: Kult, spirituelt eller firkantet

Grått

1/1

Atmosfære: Rolig og raffinert. Grå kan skape en skyggefull, nøytral og rolig følelse. Lysegrå kan være en god erstatning for hvit og mørkegrå kan være et godt alternativ til sort. Den grå fargen kan oppfattes som tradisjonell eller konservativ, men samtidig også stilig og moderne.

Grå himling: Sofistikert og fremtredende

 

Farger som komplimenterer designen

Markthal er et yrende markedsområde som inneholder et av verdens største kunstverk, Horn of Plenty, av den nederlandske kunstneren Arno Coenen. For å komplimentere interiørdesignen var MVRDV på jakt etter et minimalt uttrykk på de andre delene av markedet. Koksgrå Rockfon® Mono® Acoustic ble valgt for sin akustiske ytelse og sømløse utseende.

 

Image: Markthal, Rotterdam - Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Prisbelønte fargede plater

Kalvebod Fælled Skole ble nominert som «Årets skolebygning i 2018» og har virkelig blitt anerkjent som fremtidens skole fordi den har rom for aktive barn kombinert med en akustisk himling. Rockfon Mono Acoustic ble valgt for sine akustiske egenskaper og sin glatte og homogene overflate.

 

Image: Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Svart himling kompletterer den trendy industrielle designen

Les 2 Giraféer er et fasjonabelt hotell med restaurant i 11. arrondissement (bydel) i Paris. Dekket i harde overflater, med glassvegger, fliser på gulv og betongvegger, kompletterer de svarte platene til den akustiske Rockfon Mono-himlingen den trendy industrielle designen, samtidig som de tilbyr den beste opplevelsen til hotell- og restaurantkundene

 

Bilde: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris – Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Den hvite himlingen forestiller himmelen

Det moderne Oodi-biblioteket i Helsingfors har en unik hvit himlingsdesign som tiltrekker besøkende og bokelskere fra hele verden. Den essensielle lettheten og matte fargen kan gi en følelse av åpenhet og frihet.  Å lese en bok, møte venner eller bare slappe av, blir en ny opplevelse takket være den eksepsjonelle utsikten og lysdiffusjonen som tilbys i dette berømte biblioteket. Det spesielle uttrykket er skapt av en akustisk himling på 4450 m2. Rockfon Mono Acoustic ble valgt for sine akustiske egenskaper og sin glatte og homogene overflate. 

 

Image: Oodi Library, Helsinki - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Slik bruker du farger for å endre et roms atmosfære og størrelse

Kunnskap om farger og hvilke farger som fungerer best til et rom, er nøkkelen til å skape den riktige stemningen.  Bruken av veldig mørke farger på et lite sted uten noe naturlig lys, kan gi en kvelende følelse. Dog ville de samme fargene i et rom av samme størrelse, men med mye lys, skape en følelse av intimitet og hygge.

Det er ingen "one size fits all" -regel, når man designer med farger. Der er så mange muligheter å velge mellom. Du kan ha matchende farger på både vegger og himlinger, eller du kan velge å blande og matche mørkere toner og lyse farger.

Hvis du eksempelvis designer et studiested vil du kanskje velge farger som inspirerer til kreativitet hver dag. Hvis du på den annen side har med et lite rom å gjøre, kan man foretrekke en lysere nyanse for å skape illusjonen av et større rom.

Hva med store rom? I store rom har du større frihet til å leke med farger. Det kan være en god idé å velge farger som går igjen i andre designelementer.

Asymmetriske rom kan forenes ved hjelp av hvite plater som våre Rockfon Blanka® eller Rockfon Mono Acoustic himlingsløsninger. Å velge en matt, hvit himling kan gi en ekstra fordel for rommet ditt på grunn av dets naturlige lysdiffusjon og lysrefleksjonsegenskaper. Riktig belysning forbedrer rommets stil, endrer atmosfæren og gir deg en bedre følelse.

Glad i kontraster eller miksing og matching?

En mørkere himling vil gi en dristig og industriell atmosfære til rommet ditt. Det er perfekt når du vil lage en eksklusiv cocktailbar eller et spesielt område på en restaurant. Svarte plater er et flott tilskudd til et pulserende dansegulv eller et lite teater, hvite plater kan være det som mangler i et avslappende yogaklasserom og grå plater kan være den perfekte finishen for det moderne arbeidsområdet.

Mulighetene er uendelige. Du bestemmer hvordan du skal bringe liv i den moderne interiørdesignen ved å bruke vakre himlinger og fargede akustiske plater og paneler.

Planlegger du et fargerikt prosjekt? Med Rockfon Color-All kan du skape din unike plass helt etter dine behov og følelser.