Akustikk
Inneklima og velvære
Helse og sikkerhet

Bryte den onde sirkelen av Lombard-effekten

6. november 2023

Når vi anstrenger oss mer for å bli hørt i støyende omgivelser, bidrar vi utilsiktet til å forsterke det eksisterende høye støynivået - og gjør omgivelsene mer støyende. Heldigvis kan de skadelige konsekvensene av Lombard-effekten minimeres.

Personer som prøver å snakke på en restaurant med Lombard-effekten, kaféeffekten og cocktailparty-effekten

Da han undersøkte en pasient på Hôpital Lariboisière i Paris, Frankrike, la den franske øre-nese-hals-legen og kirurgen Étienne Lombard merke til at bakgrunnsstøyen fikk pasienten til å snakke betydelig høyere.

I 1911 publiserte han en artikkel som beskrev og skisserte den mystiske effekten: "Le signe de l'élévation de la voix" (Tegnet på å heve stemmen). Fenomenet han beskrev, skulle senere bli oppkalt etter ham: Lombard-effekten.

Lombard-effekten: et vokalt fenomen

De fleste opplever ofte Lombard-effekten i hverdagen.

Tenk på en gang du:

  • Hadde en samtale under middagen på en støyende restaurant
  • Snakket med en kollega på en hektisk konferanse
  • Sjekket inn på et hotell med en gruppe
  • Deltok i gruppeaktiviteter i et utdanningsmiljø

Enkelt sagt er Lombard-effekten den ufrivillige tendensen til å snakke høyere for å bli hørt og forstått i støyende omgivelser.

Studier har identifisert at Lombard-effekten kan starte allerede når støynivået er over 43,3 dB(A), noe som tilsvarer det gjennomsnittlige lydnivået til et kjøleskaps summing.[1][2][3]

Lombard-effekten ledsages også typisk av fysiske anstrengelser, nemlig munnbevegelser og innføring av håndbevegelser[3]

1/1

Et raskt søk på Google Reviews eller Yelp vil bekrefte at restauranter med dårlig lydbilde ofte får mye kritikk.  

Article illustration, Rockfon, blog post, insight, noisy restaurants

Himlingsløsninger forbedrer akustikken i undervisningslokaleneBrynseng skole i Oslo, og skaper et miljø som er mindre utsatt for Lombard-effekten. 

NO, Brynseng skole, HRTB Arkitekter AS MNAL, School, Rockfon Blanka Actvity, A,B edge, 1200x600, white, Chicago Metallic T24 Click 2890

Lombard-effekten kan bidra til dårlige innsjekkingsprosedyrer i hotellresepsjonen, noe som svekker den generelle gjesteopplevelsen.  

People in hotel reception

Håndtering av støy og Lombard-effekten

Lombard-effekten reduserer kvaliteten på innemiljøet i et rom og utgjør en utfordring for de som oppholder seg der.

I noen sammenhenger kan støy styres aktivt ved hjelp av enkle reguleringer - for eksempel kan volumet på musikken senkes på kafeer og barer . Men i de fleste situasjoner er det dessverre ikke mulig å regulere støyen med et enkelt klikk. Dette er vanligvis tilfelle i lokaler med stor personkapasitet eller mye fotgjengertrafikk og bevegelse, som for eksempel i gymsaler og klasserom.

En måte som designere og byggherrer kan gjøre noe for å redusere den beryktede Lombard-effekten på, er å bruke lydabsorberende himlings- og veggløsninger. Når de velges og konfigureres strategisk, kan de redusere etterklangen og gi bedre taletydelighet og -forståelighet.

Valg av riktig produkt avhenger i stor grad av det aktuelle rommet og behovene. Her er de viktigste akustiske løsningene som brukes for å minimere Lombard-effekten:

  • Akustiske himlingsplater: Akustiske himlingsplater av høy kvalitet, som Rockfon Color-all eller den monolittiske Rockfon Mono Acoustic , absorberer lydbølger og hindrer etterklang.
  • Akustiske flåter og bafler: Løsninger som Rockfon Eclipse eller Rockfon Contour er ideelle for rom der en tradisjonell nedhengt himling ikke er teknisk eller estetisk egnet, eller der det er behov for hyppig og uhindret tilgang til tekniske installasjoner.
  • Akustiske veggabsorbenter: Veggløsninger som Rockfon Canva veggabsorbenter absorberer lydbølger i interiøret samtidig som de gir et fleksibelt og valgfritt designmessig uttrykk med det avtakbare lerretet. Med det modulære veggsystemet Rockfon Lamella kan du redusere etterklangen og samtidig lage ditt eget design med et jordnært og naturlig preg.
  • Akustiske skjermvegger: Med en soneinndeling gjør skjermvegger som Rockfon Canva skjermvegg og Rockfon Canva fritthengende romdeler det enkelt å forbedre akustikken i åpne rom.
  • Myke gulvbelegg og sitteputer: Når det er hensiktsmessig for romtypen, kan myke materialer og tepper - spesielt langhårede tepper - bidra til å minimere  trinnlyd, for eksempel fra stoler som sklir eller sko som klikker.

Produktegenskaper som bør tas i betraktning ved valg av akustiske løsninger, inkluderer ønsket lysrefleksjon, hygiene, brannsikkerhet, demonteringsfrekvens, slagfasthet og rengjøringsmotstand.