Stemningsfulle bygninger

1. januar 1

Vakker arkitektur appellerer til følelsene våre og gjør at vi føler oss bedre.

“Arkitektur handler ikke om ord. Det handler om tårer”1, sa arkitekten Philip Johnson, som gråt første gang han så de gripende, skinnende linjene til Guggenheim-museet i Bilbao. Den følelsesmessige effekten av vakre bygninger kan overgå den personlige, også i så stor grad at de gjør samfunnene vi lever i, bedre. Verden blir bedre når bygningene tar seg godt ut fra utsiden og føles gode på innsiden.

Bilbao-opplevelsen er en perfekt illustrasjon. Bare fem år etter at museet ble bygget, hadde det anslagsvis økt bruttonasjonalproduktet til den baskiske provinsen med 2,4 milliarder euro.2 En by som hadde opplevd nedgang, ble en kulturdestinasjon.

I en ny nettstudie gjennomført av ROCKWOOL-gruppen uttrykte 73 prosent av de spurte tro på at vakker arkitektur gjør et samfunn mer dynamisk.3 Andre studier bekrefter betydningen av et byggs estetikk. Forskning gjennomført av Commission for Architecture and the Built Environment viser at følelsene til de fleste av oss (85 prosent) er påvirket av arkitekturen som omgir oss og at 81 prosent av oss er aktivt opptatt av hvordan et bygg både ser ut og føles.4

Opp gjennom historien har bygningsmaterialene som benyttes, påvirket stedene der vi bor, fra de høye og alvorlige steinborgene og kirkene til de varme og hjemmekoselige trebygningene med god isolasjon.

Dagens arkitekter har en bred palett av kvalitetsmaterialer til rådighet, og byggene kan være radikale og slående å se på samtidig som de tilbyr enestående komfort og sikkerhet på innsiden.

 

1: Fast Company, "Why Our Brains Love Curvy Architecture"
2: The Guardian, "Bilbao mayor wins award for transforming declining city"
3: ROCKWOOL, Modern Life Google Survey, 20. februar 2017
4: Streets of Shame, 2002, CABE Commission for Architecture and the Built Environment

Relaterte historier

Andre temaer for Vår tankegang