Helbredende arkitektur

1. januar 1

Pasienter blir fortere friske når helseinstitusjonene er utformet med omtanke

Herlev Hospital - Barneonkologi

Gode bygg gjør deg bedre. Det er konklusjonen i stadig mer forskningsmateriale som knytter sykehusarkitektur til pasienter og personales helse og trivsel. "Bevisbasert design", som blander informasjon om menneskelig atferd og tradisjonelle designverktøy, har vist seg å redusere behandlingstider og medisinering, redusere aggresjonsnivåer og gi bedre søvnmønstre og større ro.

Verktøyet ASPECT (A Staff and Patient Environmental Calibration Tool) er utviklet i Storbritannia og gir en gjennomført, omfattende tilnærming til “helbredende arkitektur” som flere land i verden nå har tatt i bruk. Det fastsetter åtte viktige elementer som kjennetegner bedre helsemiljøer:

  • Privatliv, selskap, verdighet: Pasientenes mulighet til å være alene eller sammen med andre etter eget valg og kunne regulere det de ser og hører
  • Utsyn: Forskning viser at lysnivåer og muligheten til å kunne se ut er bra for å stimulere rekonvalesens
  • Natur og friluft: Kontakt med natur har en bevist legende og beroligende effekt.
  • Komfort og kontroll: Pasienter føler seg sterkere når de kan regulere sin egen eksponering for lys, varme og støy i travle sykehusmiljøer
  • Oversiktlighet: Sykehus skal være intuitive å finne frem i
  • Innemiljø: Behagelige og koselige omgivelser kan gi kortere rekonvalesenstid
  • Personale: Når personalrommene er bedre, jobber folk mer effektivt

Materialer har en viktig innvirkning på utseendet og "følelsen" til et bygg og de innvendige rommene. Valg av materialer som gir et behagelig, rolig og estetisk tiltalende miljø bidrar til å skape rom der folk blir fortere friske. Rockfon-himlinger er lydabsorberende og lysreflekterende, og gjør rommene mer behagelige å oppholde seg i.  De fremmer dessuten ikke vekst av skadelige mikroorganismer eller bakterier og bidrar derfor til å skape sunne innemiljøer.

En økning i støynivå er direkte knyttet til økt risiko for høyt blodtrykk. De akustiske egenskapene til produktene våre hjelper deg med å ta vare på helsen og øke livskvaliteten.

Relaterte historier

Andre temaer for Vår tankegang