Demenslandsbyen Carpe Diem ligger på Dønski i Bærum. Byggherre er Bærum Kommune og Totalentreprenør er HENT. Det norske pilotprosjektet har hentet inspirasjon fra en nederlandsk institusjon som heter De Hogeweyk. Bærum Kommune har utarbeidet en egen modell som er tilpasset norsk kultur og livsstil.

Leverandøren av steinullshimlinger, Rockfon, har levert ca. 7400 kvadratmeter med akustikkløsninger til prosjektet. Oslo Bygginnredning har stått for levering og montering.

Forbedret livskvalitet med hjemmekoselig atmosfære

Carpe Diem handler om å gi mennesker med demens et så normalt liv som mulig. Derfor har det blitt lagt stor vekt på omgivelsene, både utendørs og innendørs. Prosjektleder i HENT, Svein Magnus Haaland, forteller:

- Demenslandsbyen består blant annet av store uteområder, flere aktivitetsrom, sanseopplevelser, en pub, en frisør og en butikk. Det finnes også en cafe i landsbyen hvor beboerne kan omgås med mennesker som ikke bor i Carpe Diem. Alt i landsbyen har blitt laget med tanke på å skape det beste miljøet for mennesker med demens.

Haaland fortsetter og forteller at lydmiljøet er viktig i Carpe Diem fordi det er en omsorgsbolig:

- En omsorgsbolig har mye strengere krav til lyd enn en privat bolig for eksempel. Det krever ofte at man bruker en systemhimling som ikke nødvendigvis skaper det mest hjemmekoselige uttrykket. Og fortsetter:

- Heldigvis løste det seg med Mono himlingen fra Rockfon som ga det estetiske uttrykket som vi ønsket, samtidig som det lever opp til forventninger om lydegenskaper. Med den glatte overflaten og det fleksible materiale fikk vi til ønsket utseende. Akustikkløsningen Mono har blitt benyttet i alle dagligstuer og beboerrom, som sørger for at det ser mer ut som et hjem enn en institusjon.

Setter beboerne i sentrum

Steinar Nygård, Distriktssjef i Rockfon, er imponert over Carpe Diem:

- Landsbyen er første av sitt slag i Norge, og det har vært spennende å følge prosjektet hele veien. Carpe Diem setter mennesket i sentrum og skaper en sunn tilværelse hvor beboerne trives. Dette jobber vi aktivt med i Rockfon og vi er stolte over å være leverandør til dette unike prosjektet.

Haaland avslutter og forteller at de er veldig fornøyde med himlingene fra Rockfon:

- Rockfon har stor kompetanse og har vært løsningsorienterte under prosjekteringen. Det var veldig viktig for oss at rommene ikke skulle være for institusjonspreget.

Carpe Diem ble ferdigstilt i juni 2020. Så langt er det en gruppe beboere som har flyttet inn, og resten av innflyttingen er forsinket på grunn av koronapandemien.

Demenslandsbyen Carpe Diem

Dønskiveien 45,
1346 Gjettum
Norge

Carpe Diem

Land:Bærum , Norge
Himlingsmontør:Oslo Bygginnredning
Produkter:Rockfon MediCare® Standard, Rockfon Mono® Acoustic
Kanter:A
Dimensjoner:600 x 600, 1200 x 600

Relaterte casestudier