Hvelvede himlinger: Omfavne fortiden gjennom moderne design

14. september 2020

Hvelvede himlinger hadde sin begynnelse i basilikaer og katedraler for flere hundre år siden, og det er derfor de noen ganger bare blir referert til som katedraltak siden det var her de oppsto første gang.

hvelvede himlinger med moderne akustikkdesign

Tønnehvelv på Astrup Fearnley-museet i Oslo

Den arkitektoniske virkningen av en hvelvet himling på interiørdesign og miljøkomfort i et rom, kan ikke undervurderes.  Ved design skaper man en illusjon av plass, åpenhet og storhet, og tillater bedre luftstrøm for økt komfort selv før fordelene ved moderne temperaturendringsløsninger.

I dag kan du finne hvelvede himlinger innlemmet i interiørdesignet i mange forskjellige rom, blant annet i boliger, butikker og restauranter samt innen helsevesenet.

Les videre for å lære mer om hvelvede himlinger og hvorfor det kan være fordelaktig å inkludere disse i designen.  

Forskjellige hvelvede himlinger

Det finnes mange forskjellige hvelvede himlinger du kan innlemme i moderne romdesign. Per definisjon betyr hvelvet himling et buet tak. Imidlertid kan enhver himling i praksis, defineres på denne måten, selv de uten hvelving. Det er noen få grunnleggende varianter av hvelvede himlinger du kan velge mellom når du vurderer å bruke dem i et rom eller forvandle et flatt tak til et hvelvet. Moderne hvelvede himlinger er skapt med en hyperbolsk paraboloid. Dette er en overflate med både konkave og konvekse former på forskjellige akser. Mer informasjon om spesifikke typer hvelvede himlinger er beskrevet nedenfor:

 

  • Delvis hvelvet himling: Med denne designen har du en standard himling i en del av rommet, og deretter buer du den andre delen. Hvis du ikke kan ha en helt hvelvet himling i rommet på grunn av begrensninger, kan du løse deg ved å bue kun enkelte deler. Dette er ideelt for toetasjes bygninger, siden du kan lage en avsats på ett nivå som ser ned på et annet.  
  • Tønnehvelv: Denne typen himling kalles også vognhvelv eller tunnelhvelv fordi det skaper en illusjonen om buen du vil se i en tildekket vogn. Det er vanligvis en sirkelformet kurve som er en halvsylindrisk. Den dannes ved ekstrudering av et par kurver eller en enkelt kurve. Dette regnes som den enkleste formen for hvelvet himling.
  • Dobbelhvelvet himling: Også kjent som et dobbelthvelv blir denne typen buet himling opprettet ved å krysse den rette vinkelen på to tønnehvelv Du kan enten ha buen avrundet eller spiss med dobbelthvelv. Dette betraktes som en fordelaktig design over noen typer hvelv, fordi det er mer kostnadseffektivt når det gjelder arbeid og materialer.
  • Gotiske himlinger: Denne typen hvelvet himling kalles offisielt ribbet eller ribbehvelv. Det er en arkitektonisk designfunksjon som spenner over et stort rom, f.eks. i en kirke. Variasjoner har blitt brukt i bysantinsk arkitektur, romersk arkitektur, islamsk arkitektur, romansk arkitektur og spesielt gotisk arkitektur, derav navnet. En gotisk hvelvet himling dannes ved å skape et rammeverk med diagonale eller kryssede buede ribber. Dette designtrikset tillot gotiske katedraler å ha store vinduer med tynne, høye vegger.

Fordeler med hvelvede himlingsdesign

Med en historikk som strekker seg over århundrer og spiller en nøkkelrolle i mange av de mest berømte bygningene gjennom tidene, er det ingen overraskelse at hvelvede himlinger fortsatt brukes mye i utformingen av dagens mest elegante og luksuriøse moderne rom. Følgende er bare noen få av de mange fordelene med disse himlingstypene.

 

  • Illusjonen av rommet: Vi ønsker alle mer plass; det er menneskets natur. Heldigvis, gjennom innarbeidelsen av hvelvede himlinger i butikk- og restaurantområder, kan du skape en illusjon av plass eller storhet. Det gjør at rommet føles luftig og lett, uten å legge til en tomme plass når det gjelder kvadratmateriale. Hvelvede himlinger er ideelle for et lite rom som skal virke større enn hva det er, men som mangler fysisk brukbar plass. En høyt himling vil få gjestene eller kundene til å føle at det finnes all verdens med plass.
  • Inkorporering av naturlig lys: Hvelvede himlinger tillater flere vinduer som bringer det naturlige lyset utendørs inn i rommet. Dette betyr at du kan bruke mindre kunstig belysning i butikk- eller restaurantområdet. Selvfølgelig må du fremdeles vurdere den generelle lysdesignen for nattetid eller overskyede dager. På lyse, solrike dager vil du imidlertid dra nytte av naturlig lys, som er den beste typen! En hvelvet himling gir deg også muligheten til å installere himlingsvinduer, som gjør at enda mer naturlig lys kan strømme inn i rommet.
  • Mindre kvamne: En av ulempene med en overfylt butikk eller restaurant er at det kan føles tett og varmt, spesielt om sommeren når utetemperaturen klatrer og klimaanlegget sliter med å holde etter. Heldigvis tillater hvelvede himlinger at varmen i luften stiger vekk fra gjestene og skaper en luftig følelse i rommet som føles kjøligere og mindre kvavet. Generelt er det bare en mer behagelig følelse når all den varme luften stiger høyt over hodet i stedet for å henge rett over dem.
  • Arkitektonisk interesse og vakre designelementer: Selv om det ikke er noe galt med vanlige himlinger uten estetisk stil, er det å legge til arkitektonisk interesse med en flott himlingsdesign en fin måte å skape liv og atmosfære i et rom. Du kan umiddelbart forvandle et kjedelig rom til et bemerkelsesverdig med riktig himlingshvelv.  

 

Isoler en hvelvet himling

Bare fordi du ber om hvelvede himlinger i designen, betyr det ikke at du ikke trenger å bekymre deg for å isolere. Faktisk er isolasjon ekstremt viktig for å sikre at rommet mellom himlingen og taket motstår mugg og holder ubehandlet eller uoppvarmet luft utenfor det konditionerte rommet. En av de bemerkelsesverdige ulempene med hvelvede himlinger er å holde dem godt isolert og skikkelig oppvarmet. Selv om de er fordelaktige for å holde et rom avkjølt siden varmen stiger, kan det av samme grunner være vanskelig å holde et rom med hvelvede himlinger varmt under den kalde vinteren.

Heldigvis vil bruk av riktig type isolasjonsmateriale sikre at rommet blir riktig forseglet og forblir behagelig, uansett hvordan været er utendørs.    

Men hva med akustikken?

I tillegg til temperaturkontrollproblemer om vinteren, er et annet vanlig problem med vakre hvelvede himlinger tendens til ekko og forsterking av lyden i rommet. Dette er spesielt problematisk i offentlige omgivelser hvor samtalene er mange, som f.eks. på restauranter. Derfor, når du ber om hvelvede himlinger, er det viktig å motvirke potensielle akustikkproblemer ved å bruke lydabsorberende himlingsløsninger. 

 

 

Imponerende hvelv med lydabsorberende materialer

Imponerende, ensartede hvelv ble installert i denne monumentale polske kirken takket være Rockfon Mono Acoustic -systemet. Moderne akustikkløsninger basert på lydabsorberende plater av steinull sørger for en optimal lydatmosfære.  

Church of B.F. Stefan Wincenty Frelichowski - Toruń, Polen

Roman Catholic Parish Church pw. Bl. Frelichowski,Poland,Torun,800 m2,ProSystem Krzysztof Dziewulski,Bartosz Makowski,ROCKFON® Mono® Acoustic,1200x900,White

En inspirerende renovering med vakker hvelvet himlingsdesign

For å sikre at Comédie-Française utnyttet arealet på best mulig måte både teknisk og akustisk, ble Mono Acoustic TE montert over hele den buede Le Dôme mellom metallstrukturen, som ble bevart i sin helhet. 

La Comédie-Française - Paris, Frankrike

Comedie Francaise, Mono Flecto, leisure cafe

Omvandling av flate himlinger til hvelvet design

Heldigvis, selv om du renoverer en eksisterende bygning som for øyeblikket ikke har hvelvede himlinger, kan du fremdeles skape dem ved å konvertere flate himlinger til hveldede. Faktisk er det en fin måte å åpne opp et lite, mørkt rom på uten å legge til noen fysiske kvadratmeter, noe som kan være et godt alternativ til bedriftseiere som har et begrenset budsjett. For å finne ut om hvelving er en mulighet i ditt rom, ta en tur opp på loftet og se etter følgende elementer:

  • Takrammer: Sjekk om loftet ditt har takstoler eller rammer. Innrammede loft gir litt plass å jobbe med, mens takstoler kan være vanskelig å åpne opp.
  • Elektriske kabler: Du må ofte flytte elektriske kabler for å hvelve en himling.

Bunnlinje: Hvelvede himlinger

Hvelvede himlinger er luftige, flotte og visuelt spennende. De skaper en spennende atmosfære i vanlige rom. Derfor, når du vurderer ditt neste designprosjekt for en butikk eller et restaurantområde, anbefaler vi at du vurdere dette som alternativ. Ved å inkludere en hvelvet eller katedralhimling i designprosjektet, vil du være i stand til å manipulere rommets atmosfære, forbedre den generelle følelsen av rommet og benytte deg av noen hundre år gamle designtriks for å skape et klassisk vakkert interiør.