Når akustikk og design møtes for å tilby et unikt sted for leserne

I hjertet av Helsingfors, på Kansalaistori-plassen, ligger finske leseres nye paradis: Hovedbiblioteket Oodi. Den unike bygningen ligger rett overfor det finske parlamentet og nær Helsingfors musikksenter og Kiasma-museet i et av de mest livlige distriktene i byen. Fra toppetasjen - også kalt 'bokhimmelen' - får besøkende en flott utsikt over byen og den nærliggende parken. Oodi, som betyr "Ode", er en innovativ bygning for bokelskere, arrangementer og andre forskjellige aktiviteter.

  • Bygningen har et areal på 17.000 m2
  • Prosjektet har kostet 98 millioner Euro
  • Bibliotekets samling inneholder 100 tusen bøker på 17 forskjellige språk
  • Toppetasjen har 4.450 m2 Rockfon Mono Acoustic himling
  • I 2016 ble Finland kåret til det mest litterære land i verden av FN

Arkitektur for de mest leseglade menneskene i verden

Oodi ble bygget i 2018 som en del av hundreårsdagen for Finlands uavhengighet og er ment som en gave til borgerne. Finner fortjener definitivt en hyllest for å ha blitt kåret til det mest litterære folket av FN i 2016.

Den karakteristiske bygningen er tegnet av finske ALA Architects og åpnet dørene for første gang i desember 2018. Siden den gang har tusenvis strømmet til for å besøke den unike bygningen. Niklas Malmberg, en av arkitektene, sier:

«Det har gått over all forventning. I løpet av den andre uken i januar hadde biblioteket for eksempel over 300 000 besøkende. Vi har laget vår versjon av et moderne bibliotek i samarbeid med innbyggerne i Helsinki, og dette har resultert i et sted for kreativitet og læring. Det var viktig for oss å skape et sted hvor funksjonalitet og visuell design går hånd i hånd, slik at besøkende får stor glede av å være der og bruke de ulike fritidsmulighetene som Oodi tilbyr.»

Akustikk spiller en viktig rolle

Oodi er alt annet enn et tradisjonelt bibliotek. Den strekker seg over tre etasjer med tre ulike konsepter og tilbyr – i tillegg til de tradisjonelle fasilitetene – en kafé, en restaurant, en kino, et lyd- og filmstudio samt en stor, offentlig terrasse. Oodi skiller seg også ut når det kommer til lyd og akustikk. De fleste av oss er vant til at biblioteker krever stillhet for å fungere, men i dette tilfellet har de vanlige standardene blitt endret takket være nøye utvalgte og gjennomtenkte materialer og løsninger fra Rockfon.

Den akustiske himlingen ligner på himmelen

«Øverst ligger det klassiske biblioteket. Det er et åpent rom hvor akustikken var en integrert del av det arkitektoniske designet. Vi jobbet tett fra starten med en ekspert på akustikk for å skape det mest komfortable miljøet, sier Niklas Malmberg.

Toppetasjen er kjent som "bokhimmelen", og når man ser på himlingen skjønner man hvorfor. Visuelt minner den om en himmel full av hvite skyer i bølgende former. Dette spesielle uttrykket skapes av en 4450 m2 Rockfon Mono Acoustic himling.

«Rockfons akustiske og monolittiske himling er den ideelle løsningen. Himlingsplatene er svært fleksible og enkle å jobbe med og levde opp til vår kreative idé og konsept. Vi er veldig fornøyde med resultatet, sier den finske arkitekten.

At flere nordiske prestisjeprosjekter tar hensyn til akustikken i samspill med designet er en trend som Rockfon har lagt merke til.

Himlingene er i akustikklasse A. De ulike mulighetene for å forme og modellere himlingsplatene tilbyr en unik kreativ prosess for designere og arkitekter. 'Bokhimmelen' er absolutt et godt eksempel på hvordan produktene våre kan realisere et ønsket sluttresultat og skape ulike uttrykk. En lignende løsning er også brukt i Astrup Fearnley museet i Oslo, i det nye hovedkvarteret for et stort dansk medisinfirma nord for København og Kalvebod Fællesskole på Amager. Eksempler som disse viser hvordan nordisk arkitektur imponerer om og om igjen, og det er fantastisk å se at akustikk har blitt en så vesentlig del av arkitektonisk planlegging og visuell design.

Helsinki biblioteket, Oodi

Töölönlahdenkatu 4
00100 Helsinki
Finland

Helsinki hovedbibliotek, Oodi

Land:Helsinki, Finland
Arkitekt:ALA Architects
Fotograf:Olli Urpela
Produkter:Rockfon Mono® Acoustic
Kanter:TE Elegant Render
Dimensjoner:1200 x 1200

Relaterte referanseprosjekter