Skap et bedre miljø for studentene med lys, farger og akustikk

Hvis du vil skape et rom som gjør det mulig for studenter å konsentrere seg og studere i, når rommet ikke er større enn 300 kvadratmeter, må du være oppmerksom på hver detalj. Detaljer som gir bedre omgivelser med støykontroll og kort etterklangstid ettersom støy påvirker elevenes helse, deres tankegang og deres generelle faglige prestasjoner.

I Ekonomikums nye lesesal er det lagt stor vekt på å få riktig mengde lys for å skape et stille rom som fjerner distraksjoner. Jonas Kjellander fra Sweco Architects deler sin visjon bak utformingen av rommet «Vi har skapt ulike områder med ulike typer møbler. I midten har vi plassert 14 spesialdesignede lenestoler rundt en gasspeis som vi har kalt «leirbålet» og så har vi innebygde sitteskap langs veggene. Vi har jobbet mye med lyset – det er 500 lux i arbeidsområdet, 300 lux rett rundt arbeidsflatene og maks 100 lux generelt. ”

Visjonen var å skape studiemiljøer som gir en følelse av ro og fred, med mørke flater og nøye plasserte lyskilder som bidrar til bedre konsentrasjon. Rockfon leverte himling fra Color-all®-sortimentet. Den fargede himlingen gir god brannsikkerhet og lydisolering, samt god akustikk samtidig som himlingsplatene gjorde det mulig å imøtekomme arkitektens visjon.

Studer under en himling med stjerner

Før du går inn på lesesalen må du ta av deg skoene. Du blir da ønsket velkommen av en stjernehimmel som strekker seg over hele rommet, som har vært mulig å lage takket være himlingen fra Rockfon. Jonas Kjellander forklarer – Det har vært viktig med en mørk himling som bare forsvinner og skaper en følelse av uendelighet. Med Rockfon Color-All® fikk vi alt som var viktig for oss – en lydabsorberende akustisk himlingsløsning med et matt sort profilsystem som ikke gir gjenskinn fra t-profilene. Vi har trukket veldig tynne glassfiberkabler gjennom de akustiske himlingsplatene som gir en slags skimmer, noe som skaper effekten av å sitte under en stjernehimmel. ”

Akustisk design med farger

Fordypning er viktig for å fremme vitenskapen, men det er det sosiale livet også. Utenfor lesesalen er et lyst rom med plass til samtaler og videokonferanser. Også her kommer himlingen fra Rockfon og er Rockfon Blanka® med M-kant med de samme gode egenskapene. Peter Fritzon i Rockfon forteller om produktets fordeler «Det er svært viktig for oss å kunne møte arkitektens krav til ulike designmuligheter. Nok fordi «hvitt på hvitt» skaper lys og luftighet, men du skal fritt kunne designe rommet og de effektene du ønsker med ulike farger og uttrykk. Rockfon Color-All gir fritt spillerom til ulike interessante og innovative løsninger. ”

Ekonomikum Uppsala universitet

Kyrkogårdsgatan 10
753 13 Uppsala
Sverige

Ekonomikum Uppsala universitet

Land:Uppsala, Sverige
Arkitekt:Sweco Architects AB
Himlingsmontør:Kano Akustik AB
Fotograf:Ola Österling
Produkter:Rockfon Blanka®, Rockfon Color-all® Special
Rockfon Systems:Rockfon® System T24 A™
Kanter:M
Dimensjoner:600 x 600

Relaterte casestudier