Musikk til spinningtimer - Ikke alltid søt musikk i dine ører!

3. mars 2020

Musikk er en del av våre liv, vi kan nyte det alene eller sammen med andre mennesker i offentlige rom, som i konsertsaler og treningssentre. Musikk kan påvirke humøret vårt på en positiv måte og bringe frem gamle minner, men hva er det riktige volumet så du unngår hørselsskader?

Sartrouville, Frankrike

World Hearing Day

World Hearing Day blir avholdt for å øke bevisstheten om hvordan man kan forhindre døvhet og hørselstap og fremme øre- og hørselshelse over hele verden[1]. En god måte å starte på er å skape og designe cardio timer (som spinning), som er sunne for hele menneskekroppen, inklusive hørselen vår!

Musikk eller forsterket lyd er ofte til stede i hverdagen vår. Når vi lytter, forventer vi konstant harmonier, melodier og rytmer i sanger som påvirker følelsene og sansene våre. Å lytte til yndlingssangen vår kan gjøre oss glade, det kan gjøre den filmen vi ser på kino enda bedre eller gi oss energi mens vi trener i en spinning-sal. For det meste får musikken oss til å føle oss vel, men det kan også være farlig. Hørselen vår er veldig følsom og dersom du lytter til høy musikk for lenge kan det føre til hørselsskader.

Spinning-timer: En utmattende lytteøvelse

Hver uke forsøker jeg å komme meg på treningssenteret for å trene styrketrening. Men denne uken bestemte jeg meg for å gire opp litt og prøve noe annet: Spinning, også kjent som innendørs sykling. Og jeg må si at det var en utmattende opplevelse. Og ikke bare for kroppen, men også for ørene. Jeg ble sjokkert over hvor høy musikken var, og hvordan instruktøren gjorde sitt beste for å rope i mikrofonen på headsettet for å passe på at alle kunne følge med.

Jeg målte støynivået med en Decibel-app på telefonen min og nådde i gjennomsnitt 92 desibel.

Spinningtimer er tilgjengelig i nesten alle sportsfasiliteter eller treningssentre.

  • En time varer typisk 50-60 minutter, hvor en instruktør guider alle deltagere, samtidig som musikken går for fullt.
  • Spinning er en kardiovaskulær aktivitet, som bidrar til å redusere risikoen for hjerteinfarkt, høyt kolesterol, forhøyet blodtrykk og øke lungekapasiteten[2][3].
  • Helsemyndigheter anbefaler 150 minutters kondisjonstrening om uken for å redusere helserisiko[4].
spinning class, dB, music, noise, acoustics, fitness, hearing damage

Men hva med hørselsskader? Det hele avhenger av hvor lenge du utsettes for et bestemt støynivå. Med de 92 dB som ble målt, var det fortsatt trygt for meg innenfor en maksimal eksponering i ca. 1,5 timer [4]. Så tilsynelatende var jeg heldig i betraktning av at en undersøkelse fra USA fant et maks. på 116,7 dB blant 17 tilfeldige spinningtimer! Dessuten ble det brukt et gjennomsnitt på 32 minutter på >100 dB[5]. Når vi ved at den maksimale eksponeringstiden for 100 dB ikke bør være mer enn 15 minutter[5] kan vi konkludere med at hver deltager i disse spinningtimener har en eller annen form for hørselsskade som støyindusert hørselstap (NIHL). NIHL er den nest hyppigste årsaken til permanent hørselstap etter aldersrelatert hørselstap[6].

Spinninginstruktørene har enda større sjanser for å få hørselstap. Forskning viser faktisk at instruktører som underviser i to eller flere klasser med høy intensitet om dagen, er i fare for hørselsskader[7]. Dessverre er helsesrisikoen for denne gruppen utdannede fagfolk ikke kun relatert til hørselsssystemet. Å heve stemmen for å bli forstått av alle menneskene i rommet og å rope på grunn av den altfor høye musikken kan forårsake alvorlige vokalskader.

Spør ditt indre øre

Hvorfor må musikken være så høy at den skader hørelsen vår og påvirker velværen? Kan vi ikke bare senke lydnivået, bruke ørepropper eller forbedre akustikken i rommet? Svaret er ikke så enkelt, for faktum er at vi ”elsker” høy musikk. Vi må tilsynelatende bebreide vår sacculus. Et team ledet av psykolog, Neil Todd fra University of Manchester har oppdaget at sacculus, som er en del av vårt indre øre, frigir endorfiner når de stimuleres av høy musikk. Sacculus kan for eksempel spesielt like de lave frekvensene av musikalske beats (bass) på over 90 desibel[9]. En annen undersøkelse, som ble utført av Institut for Talepatologi og Audiologi ved University of Witwatersrand i Johannesburg[10], viser hvilket støynivå vi liker best når vi trener fitness. Herer et par resultater om musikkvolum i gymnastikksalen:

 

  • 80 dB: for lavt (52%) og mindre behagelig (38%)
  • 85 dB: behagelig (75%) nytes (66%) 
  • 90 dB: behagelig (74%) nytes (76%)
  • 95 dB: for høyt (33%) nytes (57%)

 

Så en forskjell på 5 desibel har en enorm innvirkning. Det høres ikke ut som så mye, men man merker godt forskjellen.

Hvordan redusere lydnivåene?

Reduksjon av lydnivåer kan enkelt oppnås ved å tilføye lydabsorberende materialer i rommet. For det meste er de materialene som brukes i et treningsrom harde, flate og glatte overflater som speil på veggen, betong i himlingen eller gulv som reflekterer alle lydbølger. Romakustikken forbedres ved å redusere etterklangstiden. Dermed senker du lydnivåene og forbedrer også instruktørens taleforståelighet. I Nederland har de klare retningslinjer som kun er dedikert til fitness, aerobic, innendørs sykling og kampsportrom ([11] kapitel 5.3 side 52). Med hensyn til romakustikken sier disse retningslinjene at den gjennomsnittlige etterklangstiden må være 0,60-0,80 sekunder (125Hz-4000Hz). Det er fortsatt bare retningslinjer, men det er en start.

 
Referanser

[1]  Wilson WJ, Herbstein N, The Role of Music Intensity in Aerobics: Implications for Hearing Conservation, Journal of the American Academy of Audiology, volume 14, Number 1, 2003

[2]  Nystoriak MA, Bhatnagar A. Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 2018;5:135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3389/fcvm.2018.00135

[3]  Jang-Gun Yoon, Seok-Hee Kim, Hyun-Seung Rhyu. Effects of 16-week spinning and bicycle exercise on body composition, physical fitness and blood variables of middle school students. Journal of Exercise Rehabilitation 2017;13(4):400-404

[4]  Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854

[5]  Noise Exposure - Permissible Level and Duration. 

[6]  Sinha et al., Cycling Exercise Classes May Be Bad for Your (Hearing), The Laryngoscope. The American Laryngological, Rhinological and Otological Society Inc., August 2017

[7]  Taneja MK. Noise-induced hearing loss. Indian Journal of Otology, volume 20, issue 4, October 2014

[8] Petri AE, New York Times, Loud Fitness Classes Take a Toll on Instructors’ Voices, Jan.9 2020. 

[9]  Todd N, Evidence for a behavioral significance of saccular acoustic sensitivity in humans. The Journal of the Acoustical Society of America 110, 380 (2001)

[10] World Health Organization: Prevention of Blindness and Deafness (PBD).

[11]  Stichting Onbeperkt Sportief (2015). Richtlijnen toegankelijkheid indoor sportaccommodaties.