Har lyd en betydning for din opplevelse i svømmehallen?

14. mai 2020

En svømmehall brukes til forskjellige formål; fra læring til rekreasjon. Akustikken i en svømmehall påvirker i høy grad den måten vi opplever den på. Lydene i og rundt bassengområdet kan enten skape en fredelig atmosfære eller trappe opp bølger av kaos.

Barn som leker i svømmehallområde med god akustikk

Når hverdagen er krevende forsøker vi å finne avslapping andre steder, f.eks. i idrettshaller, kurbad og saunaer. Svømmehaller i disse sentrene er populære, da de gir både fysisk stimulering og mental ro. Men det er mange ting som kan gjøre opplevelsen mer støyende enn avslappende: Barn som leker, folk som springer i bassenget, gledeshyl, livreddernes fløyter og mye annet. Dårlig akustikk i svømmehaller kan lett ødelegge gleden for mange.

For å designe et optimalt miljø til bassengområder er det avgjørende å vurdere alle aktivitetene som kan forekomme: Svømmetimer, lek, vannaerobic, sport, konkurranser, wellnessaktiviteter, babysvømming osv. De er alle aktiviteter med ulike akustiske behov og gir anledning til ulike utfordringer for et optimalt akustisk design. Støy kan skape irritasjon, redusere sikkerheten og til og med øke risikoen for permanent hørselstap. Hvordan kan vi unngå det?

Lydisolering er avgjørende i svømmehallen

I en svømmehall og områdene rundt avhenger støynivået av lydkilder og lydisolerende og lyddempende materialer. Fra et helse- og trivselssynspunkt er det viktig å opprettholde en optimal balanse mellom disse parameterne. Når det tas høyde for de akustiske egenskapene ved design av veggene og himlinger i en svømmehall, øker det automatisk antallet besøkende og forbedrer tilfredsheten til de ansattes. Derfor er det viktig å designe svømmehaller, spaområder, kurbad mm., med en følelse av frihet, helse og lykke. Det høres vel riktig ut, gjør det ikke?

La ikke et rop om hjelp drukne i dårlig akustikk

Selv om et basseng er et sted hvor det ofte skal være plass til lek, kan det til enhver tid skje en alvorlig hendelse. Derfor er det viktig for trenere og livreddere å skille mellom hva som kan være et rop om hjelp eller et gledeshyl. Konstant høye nivåer av støy kan føre til dårlig taletydelighet. De harde overflatene fra flisgulv og glasspartier gir minimal støyabsorbering i svømmehallen og får lyden til å hoppe rundt i bassengområdet. Ettersom både sikkerhet, instruksjon og lek er viktige elementer, er det nødvendig å prioritere god akustikk i svømmehaller.

Dette må du huske i ditt svømmehall-design

Svømmehaller er områder med høy luftfuktighet, høye temperaturer og klor. Det er viktig at byggematerialer og den innendørs akustikkløsningen kan håndtere fuktighetsnivået. Produkter som kan motstå høye temperaturer, er korrosjonsbestandige og antibakterielle, gjør en enorm forskjell. Myke lydabsorbenter brukes ofte til å forbedre det akustiske miljøet andre steder men på grunn av klimaet i svømmehaller er det ikke alltid like enkelt.

Din sjekkliste til god akustikk i svømmehaller og bassengområdet:

  1. Reduser lydnivået med en vegg-til-vegg, lydabsorberende himling, og kombiner med veggabsorbenter der det er mulig
  2. Vann-, temperatur- og fuktighetsbestandighet spiller alle nøkkelroller. Sørg for å bruke materialer som ikke påvirkes av vannsprut eller høy luftfuktighet og høye temperaturer
  3. Sørg alltid for å montere profilsystemer som er motstandsdyktige overfor korrosjon
  4. Hvis dit bassengområde brukes til sportsaktiviteter og ballspill, må du velge akustiske løsninger som er slagfaste
  5. Skap et sikkert og hygienisk miljø ved bruk av løsninger som er antibakterielle og ikke blir beskadiget av klor
  6. Avhengig av den ønskede stemningen i bassengområdet, kan det være en fordel å velge en akustisk løsning som øker lysdiffusjonen ved å trekke dagslyset lenger inn

Nedenfor kan du lese mer om to av våre svømmehallskonstruksjoner, hvor faktorene ovenfor er oppfylt. Vi bygger bassengområder, hvor folk kan hvile, leke og nyte livet.

 

Le Cap, Sartrouville – svever høyt med stolthet

Le Cap, Sartrouviile, et vannsenter i Frankrike, er en av ​​de skinnende juvelene i Rockfons krone. Inspirert av biomimicry bruker arkitekturen naturlige materialer som stein og glass. For å redusere etterklangen fra disse materialene brukes naturlig buede former og porøse materialer til å redusere bakgrunnslydene. Akustikken i svømmehallen er designet med hensyn til den generelle atmosfære og stil. Himlingen gjenspeiler stillhet ved å redusere støyen - takket være Rockfon® Tropic™-løsningen som har blitt brukt.

Produkter: Rockfon® Tropic™, A, 600 X 600

 

Le Cap swimming pool fitness centre, Rockfon Color-all Charcoal, Ekla A-edge E-edge, leisure
"Vi skapte trekantede akustiske flåter - som origami - fordi de fanger lyd i vinklene og bidrar til å hindre ekko."

Jean-Michel Ruols

Arkitekt

Arts et Vie – skjønnhet og bobler

Arts et Vie er et fantastisk feriested i Frankrike med et innendørs og tre utendørs svømmebassenger. Rockfon spilte en avgjørende rolle i konstruksjonen, fra design og funksjon til akustikk og estetikk i og rundt svømmebassenget. Det var første gangen at dette fremragende, innovative himlingsdesignet ble brukt, spesielt designet med Rockfon Sonar akustikkplater. Det trekker ikke bare flere familier til svømmehallen, men den stilheten og freden som himlingen skaper, betyr at disse familiene vil bruke enda mer tid der.

Produkter: Rockfon Sonar B, 600 X 600

Centre de loisir Arts et Vie Plozevet, France, SONAR X-edge, B-edge, Chicago Metallic T24 Hook D850 ECR class D , 600 x 600, White, Philippe Gauthier, Arts et Vie, UBERAUM & Philippe Gauthier Architect
Besøkende gir oss god feedback på svømmebassenget, ettersom det ikke engang er gjenklang når det er barn der.

Vincent Berthy

Byggeier