Naturkraft, som er en naturpark, inviterer de besøkende til å lære om naturens krefter. En av hovedattraksjonene er et besøk i de tre sfærer, hvor dramatiske videoer viser flere naturfenomener – derfor stilles det store krav til kvaliteten og å sikre den best mulige akustikken. Faktisk er disse attraksjonene så populære, at de er hovedattraksjonen for Naturkraft.

NaturKraft åpnet dørene for offentligheten den 4. juni 2020, da parken ble åpnet av Kronprinsesse Mary. Thøgersen & Stouby, designarkitektene på prosjektet, ville sikre at senteret kan være åpent året rundt, derfor er det både innendørs og utendørs attraksjoner, hvor de besøkende kan lære om kreftene i naturen. Jens Erik Thøgersen, partner hos Thøgersen & Stouby, uttaler at “Naturen er i fokus overalt, både innen og ute, så folk kan besøke senteret året rundt. Vi har bygget en ring rundt senteret med nivåforskjell på tre og tolv meter i høyden. Herfra kan du se ut over landskapet og Ringkøbing Fjord. Innebygget i ringen er hovedbygningen, hvor du blir møtt av de tre opplevelsessfærene, som gjestene kan besøke for å lære mer om naturen.”

Farger og akustikk spiller en avgjørende rolle i opplevelsen

Når du trer inn i en av de tre sfærene blir du møtt av både lyd og bilder. Korte filmer fremvises i himlingen og viser forskjellige naturfenomener. For å skape den kvalitetsopplevelsen som arkitektene og parken ønsket å tilby gjestene, skulle de tre sfærene bygges av byggematerialer i høy kvalitet. ”Den runde formen gjør at lyden sendes i alle retninger med stor gjenklang. Derfor måtte vi sørge for at vi regulerte lyden utenfor sfæren, og at vi også hadde høy lydabsorpsjon inne i sfæren. Samtidig ville vi også fremvise en film på himlingen i kuppelen, hvilket betød at vi måtte ha de rette fargene inne i kuppelen for å skape den rette atmosfæren. For å oppnå dette valgte vi å bruke akustiske himlingsplater fra Rockfon, fordi akustikkplatene imøtekom alle kravene våre. Etter å ha testet flere av Rockfon Color-all® himlingsplater valgte vi to toner av grå: Concrete og Antracite, hvilket ga en flott mørk kontrast og samtidig perfekt gjenga det vi ønskede å fremvise i himlingen”, sier Jens Erik Thøgersen.

Naturkraft

Naturparken 10
6950 Ringkøbing
Danmark

1/1

Optimal lyddempning i runde former

Ut over å overholde kravene til akustikk og fremvisning av bilder var det også viktig at himlingsplatene kunne tilpasses kuplenes sirkulære form. Bo Jørgensen, prosjektkonsulent hos Rockfon, sier: ”Prosjektet har vært ut over det normale, fordi dette ikke er et vanlig himlingsprosjekt. Hele innersiden av kuppelen skulle dekkes av himlingsplater. Den akustiske himlingen Rockfon Color-all gir optimal lyddemping, og akustikkplatene Rockfon Color-all fås i akkurat i den nøyaktige fargen du ønsker. Til dette prosjektet ble himlingsplatene produsert i spesielle dimensjoner som blir mindre og mindre, jo lengre de kommer opp i sfæren. Nå har vi et rom hvor veggene og himlingen ser fantastiske ut og med akustisk kontroll, slik at brukerne får en fantastisk opplevelse når de besøker Naturkraft.

1/7

Naturkraft

Land:Ringkøbing, Danmark
Arkitekt:Thøgersen & Stouby and landscape architect SLA
Entreprenør:Bo Jørgensen
Himlingsmontør:Realdania project
Fotograf:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Color-all®
Kanter:A

Relaterte casestudier