Hvordan kan valg av riktig himling komplettere interiørdesignen?

27. november 2020

Det indre rommet gir førsteinntrykket av en bygning og må gi en iøynefallende opplevelse. Men komfort og velvære er også avgjørende faktorer når du dekorerer bygningen, så interiørdesign krever en delikat balanse mellom kunst og vitenskap.

En origami-inspirert akustisk himling på Llaut Palace Hotel

Inspirasjon fra de gamle egypterne

Interiørdesignyrket er mer enn 100 år gammelt, og røttene til interiørdesign kan spores helt tilbake til de gamle egypterne.
De dekorerte gjørmehusene sine med dyrehud, enkle tekstiler, grafiske biografiske og åndelige veggmalerier, skulpturer og malte urner. Over hele det gamle Egypt hadde "sjelehusene" ventilasjon, portikoer, søyler, loggier, vinduer og dører som vitner om interiørdesign under flere egyptiske dynastier.

Den romerske og greske sivilisasjonen ble inspirert av den egyptiske interiørkunsten, hvor tilbehør var en del av fremvisningen og feiringen av borgerstoltheten, f.eks. oppfinnelsen av de offentlige bygningene med kuppeltak. Grekerne videreutviklet designen og brakte inn tremøbler med intrikat elfenbens- og sølvdekorasjoner inn i interiøret, mens romerne brakte inn skjønnhet og komfort i hjemmene sine. De to trendene gjenspeiler velstand, sosial og politisk status.

Fra trepaneler til fokus på trivsel og funksjonalitet.

De globale krigene brakte fokus på nøyaktighet over hele middelalderens Europa.
Mørketiden skapte en trend med dystre trepaneler, minimal og utelukkende praktisk innredning og steingulv. Interiøret ble dempet fordi farger ikke eksisterte og hovedkilden til materialer var steinarbeid.
Under den franske renessansen fikk man igjen fokus og kreativitet. Den tidens arkitekter begynte å lage hjem og rom med betydelige dekorative toner med marmorgulv, utsmykket innlagt treverk og møbler av de fineste materialene.

Senere startet den italienske barokken, og på 1700-tallet handlet interiørdesign om rokokkostilen mens de ble påvirket av asiatiske steintøy, blomstertrykk og eksotiske detaljer.

I det 20. århundre ble funksjonalitet en nøkkelkomponent der den raske veksten av husholdningsapparater, som ovner, vaskemaskiner og fjernsyn, skapte en ny utfordring siden rommene ikke bare kunne være estetiske.
Fra 1930 til frem til i dag har vi fått en mykere forstadsstil på modernismen, der farger, naturlige og rustikke elementer er velkomne og godt integrert i interiøret.  Fokuset på utsagnsbelysningen bør forbli på en enkel måte for å passe inn i hjemmets funksjonalitet.

Interiørdesign handlet strengt tatt om å koordinere arkitekturen til bygningene for å gjenspeile innbyggerne. Med fremveksten av middelklassesamfunnet oppsto ønsket om interiørdesign. Med så mange mennesker i bevegelse under den industrielle revolusjonen, oppsto en økning i bygningsdesign og arkitektur for bedre utnyttelse av plass. Målet om å utnytte rommet best mulig, sammen med fokus på trivsel og funksjonell design, fortsetter å presse utviklingen og trendene i dag. 

Innføringen av teknologi har løsnet snørebåndene rundt interiørindustrien. Nettjenester med plattformer som Pinterest og Instagram, og apper med Augmented Reality har en stor innvirkning både bransjen og kundene, og vi opplever større åpenhet og gjør high-end interiørdesign tilgjengelig for alle mennesker i alle bransjer.[1]

1/1

La oss bli enige om hva begrepet "high-end interiørdesign" omfatter

Luksuriøst interiørdesign avhenger av personlige preferanser og hva rommet skal oppfylle. Imidlertid fokuserer alle avanserte interiørdesigner på kuraterende elementer for å skape komfort, kvalitet, detaljer og raffinement sammen men en wow-følelse. I dag er luksus ikke et spørsmål om eiendom, men mer en sinnstilstand – en filosofi om å leve det best mulige livet. Stilfølelsen er det som betyr noe!

Interiørdesign er definert som kunsten og vitenskapen om å forbedre det indre rommet for å skape et polert og mer estetisk tiltalende miljø.

Begrepet luksus kjennetegnes blant annet med ord som lykke, skjønnhet, stil, komfort. Derfor må eksklusiv interiørdesign være godt utført og vektlegge kvalitet for å skape en følelse av et bedre liv.

Hvordan kan en himling forbedre kvaliteten på interiøret?

Med ordet "himling" tanker vi for det meste på hvitt, kjedelig og flatt. Oftest blir ikke himlingen betraktet som en del av interiørdesignen, da mange ikke tenker på å inkludere dette i designen.

Vanligvis er himlingen det siste man tenker på og derfor ender det oftest opp som hvitt og ikke en del av helheten. Men hva om vi fortalte deg at en akustisk himling kan gi en unike karakter som hverken kunst eller møbler kan?

En himling er den "overliggende indre overflaten" og bør betraktes på samme måte som veggene. Den er også rommets øvre grense og kan forandre rommets dimensjoner helt.

En flott himlingsdesign skal fange blikket og utfylle resten av interiørdesignen. De moderne himlingene som er tilgjengelige i dag kan gjøre mer enn bare å være en enkel hvit overflate. Himlingen er ikke grensen, siden du kan finne løsninger for å skape mange tenkelige visjoner. Arkitekter kan leke med både form og funksjon for å finne riktig design for å utfylle bygningen.

I dag er fokuset på trivsel, komfort og bærekraft. Den rette himlingsløsningen kan være energi- og dagslyseffektiv, der naturlig lys vil bli trukket ut i rommet og endre romoppfatningen. Dagslyset kan maksimere komforten og brukervennligheten til de indre rommene. 

Til tross for at designeren tenker på lys, form og overflate, glemmer man ofte lyden. Likevel blir akustikkprodukter sett på som en viktig del av interiørdesign. Støyreduksjon har blitt et viktig moment på kontorer, restauranter, skoler og i helsevesenet.

Med riktig akustikkløsning får du bedre inneklima med lydkontroll, bedre taleforståelse og god lydabsorpsjon, slik at ingen støy og andre forstyrrelser vil oppstå. I tillegg til at den vil utfylle visjonen i interiørdesignen.

Når arkitekten eller designeren skaper et rom, tenker man på hver minste detalj fra fargene på veggene til hvordan besøkende vil føle og oppleve rommet når de kommer inn. Så hvorfor ikke velge en himling som fullender visjonen og gir den ultimate opplevelsen av interiøret?[2]  

Du kan virkelig påvirke rommets form og følelse når du bruker himlingsplater som designelement.

Deb Barnes

DIRECTOR OF INTERIOR DESIGN I HGA ARCHITECTS AND ENGINEERS

10 tips for eksklusiv interiørdesign

  1. Definer interiørdesignen som skal gjenspeile bygningen din
  2. Finn hva som inspirerer deg og hvordan det kan forbedre merkevaren din
  3. Planlegg rommet ditt strategisk for hvordan kundene oppfatter bygningen din
  4. Inkluder luksuriøse innslag
  5. Flere lag skaper en endeløs design
  6. Utforsk farger og effekter for å utfylle miljøet ditt
  7. Belysning definerer stemningen og setter tonen
  8. Satse stort med iøynefallende elementer
  9. Vinduer kan skape et dramatisk preg for større wow-effekt
  10. Skap en følelse av et hjem

Bruk Rockfons akustikkløsninger for å skape en interiørdesign med wow-faktor.

Vi bruker mer og mer tid inne, og inneklimaet har stor innvirkning på livene våre. Men det triste faktum er at de fleste rom lider av det vi kaller høy etterklangstid og dårlig lydkontroll. Det handler om at lyden "henger" i rommet lenge etter at lyden er produsert. Derfor er det viktig å tenke på himlingskvaliteten når du dekorerer, da det kan gi et sunnere miljø med god lydabsorpsjon og skape privatliv for brukerne, enten det er på kontor, læreplasser eller restauranter.

En vellykket krysning av stil, komfort og løsninger av ypperste klasse kan gi elegante rom. Med Rockfon du kan velge mellom en rekke flotte akustikkløsninger som kan forbedre designen din.

Vi leverer akustikkløsninger og profilsystemer av steinull til både vegger og himlinger, og tilbyr et omfattende utvalg av plater, bafler og flåter slik at du kan velge akkurat den formen du ønsker til designen din.

Rockfons akustikkløsninger skaper bærekraftige, vakre rom som beskytter mennesker mot støy og spredning av ild, samtidig som de gir et verdifullt bidrag til trivsel og komfort. 

Sounds Beautiful