Fokus på multifunksjonalitet: Slik skaper du et fleksibelt kontormiljø

23. januar 2023

Åpne og fleksible arbeidsplasser fremmer kreativitet, oppfinnsomhet og personlig frihet, men også akustiske utfordringer. I denne artikkelen diskuterer vi trendene, fordelene og hvordan man oppnår et åpent, kreativt og fleksibelt arbeidsmiljø ved hjelp av Rockfon® Hub.

Rockfon Hub

Rockfon® Hub med fargede himlingsplater fra Rockfon Color-all® -serien i fargen "Fresh"

Hvorfor trenger vi et fleksibelt kontormiljø?

I løpet av de siste årene har åpne og fleksible kontorer blitt stadig mer populært blant bedrifter ettersom det åpner for et mer kreativt og samarbeidende miljø. Og med et økt fokus på hygiene og inneklima, kan fleksibilitet gi et kompromiss som alle kan akseptere. Det gir ansatte muligheten til å utføre individuelle oppgaver i sine trygge hjørner, samtidig som det gir et samarbeidsfokusert miljø for å sikre tilhørighet, kunnskapsdeling og uformelle møter.

I fremtiden vil det ikke være rader med identiske pulter klemt sammen, med dårlig belysning og dårlig akustikk. I stedet endres kontortrenden til mer varierte, fleksible og individuelt kontrollerbare miljøer som passer alle ansatte og arbeidsstiler. Ettersom folk blir vant til å jobbe eksternt på grunn av pandemiens tiltak med sosial distansering, er det et must at de kan kontrollere støynivået, belysningen, temperaturen og privatlivet for å optimalisere atmosfæren for komfort og produktivitet. 

Derfor er det viktig for organisasjonen å tilpasse denne trenden raskt for å rekruttere og beholde talenter, forbedre ansattes helse og velvære og forbedre samarbeid og ytelse.

Dagens multifunksjonelle bygningsinteriør er levende, flytende rom designet for å endre form og funksjon for å passe til de som skal bruke dem – det ene minuttet en sone for fokus, det neste et åpent rom for samarbeid. Med denne typen flyt i tankene, satte Rockfon i gang med å designe løsninger for dagens multifunksjonelle interiør. Med en helhetlig designtilnærming ønsket vi å innlemme fremtidig fleksibilitet slik at løsningene våre kontinuerlig kunne oppdateres for å møte nye trender, funksjonalitet eller brukerbehov.

Jesper Wolff

Product Design Manager i Rockfon

Hva er fordelene med en fleksibel arbeidsplass?

En arbeidsplass som tillater mer fleksibilitet og tilpasningsevne kan gi flere fordeler som imøtekommer de ulike behovene vi er vitne til i bransjen.

Økende produktivitet

Fleksible arbeidsområder gir kontormedarbeidere en rekke valgmuligheter med hensyn til hvor og hvordan de får arbeidet sitt gjort. Enten du trenger sporadisk samarbeid eller ønsker å jobbe selvstendig, kan fleksible arbeidsområder tilpasses grupper som trenger å komme sammen, bryte fra hverandre og møtes igjen senere.

Interessant nok viser McKinseys nyere forskning at 45 % av de ansatte rapporterte å jobbe mer produktivt når de jobbet eksternt under pandemien. Derfor er det viktig å gi komfort og trygghet på alle nivåer for at de ansatte skal føle seg avslappet og motivert, samt ha mulighet til å tilpasse etter behov, som om de var hjemme.

Tilrettelegging for hybridarbeid

I begynnelsen av 2020 ble fortsatt bare 5 % av arbeidstimene i Amerika brukt hjemme. Våren 2020 hadde dette steget til 60 %. Fra oktober 2021 var dette tallet fortsatt på 40 %. En undersøkelse på tvers av seks land viser at 44 % av topplederne ønsker å komme tilbake til kontoret på heltid sammenlignet med 17 % av de øvrige ansatte. Siden de fleste fortsatt ønsker å jobbe hjemmefra, i det minste en del av uken, er det viktig at bedrifter tar i bruk denne hybridmodellen fremover.

Ifølge Microsoft vurderer to tredjedeler av selskapene fysisk redesign som letter hybridarbeid, der ansatte kan dele arbeidstiden på kontoret og hjemme. I mellomtiden har Google bestemt seg for å dedikere rundt 10 % av kontorområdet sitt for å teste ut hybriddesign – inkludert modulære pods, oppblåsbare privacy- vegger og lignende.

Derfor kan ansatte som jobber eksternt mesteparten av tiden reservere en "hot desk" eller "desk hotelling", komme inn på kontoret når de har behov for det det og koble til. Dette er med andre ord langt mer praktisk enn å beholde faste skrivebord til alle kontoransatte.

Dette bidrar også til å fremme hygienen. I stedet for å ta et ledig skrivebord, må de ansatte reservere, noe som gjør at rengjøringspersonalet kan sørge for rengjøring av skrivebordene før ankomst.

Fremme en kultur for bærekraft

Fleksible kontorer er også mer kostnadseffektive på grunn av evnen til å transformere kontoret basert på behovene til de ansatte. De gir rom der folk kan ta del i "hot desking" og generelle arbeidsplasser som ikke er tildelt noen spesifikt. Og siden antallet mennesker på kontoret ikke vil være så mange som pre-pandemi på grunn av hybrid arbeidsmodell, er den fleksible kontortrenden også svært bærekraftig. Det lar bedrifter spare penger med et mindre eiendomsfotavtrykk og krever mindre energi til belysning, oppvarming og kjøling.

Rockfon Hub: En unik Space-In-Space-plattform

Rockfon Hub er den første av sitt slag, en innovativ flåteplattform designet for å møte kravene til åpne konseptrom. Den fleksible flåten lar deg skape forskjellige soner som egner seg for forskjellige formål - fra produktive arbeidsstasjoner til møteområder eller lounger for avslappede samtaler. 

I stedet for fastmonterte vegger lar Rockfon Hub-opphengte flåter deg designe akustiske soner eller hubs som kan avskjermes for å bringe flyt i bygninger med åpen planløsning. Den kommer også i en selektiv palett av designerfarger - fra biofile grønne til dyp blå, kjølig grå eller klar hvit. Du kan style Rockfon Hub med et filttrekk på rammen, belysning og eget valg av gardiner for å komplementere designet ditt. Dessuten gir Rockfon Hub deg muligheten til å forenkle installasjonen med plug and play-sett og support på stedet fra Rockfon.

'Rockfon Hub bringer gjenbrukbar, multifunksjonell fleksibilitet til interiøret ditt ved å skape breakout-rom hvor folk kan tenke, jobbe eller snakke for å passe deres behov. Rockfon Hub er også budsjettmessig konkurransedyktig og gir nok plass for planleggere til å investere i ytterligere tiltak for å optimere rommet når det gjelder trivsel og design, sa Jörg Kaufung, Product Manager i Rockfon

Gå til Rockfon® Hub™ produktside for å få vite mer