Jotrons nye kontorbygg på Ringdalskogen i Vestfold skiller seg ut både innvendig og utvendig. Til de nye lokalene har det blitt levert innovative ventilasjonsløsninger: diffus ventilasjon med bruk av Rockfon Blanka himlinger. Disse gir masse frisk luft, forbedrer lysforhold og skaper et behagelig lydmiljø for de nærmere 200 ansatte som jobber på bygget.
Jotron AS nye kontorbygg på Ringdalskogen står ferdig og er en kontrast til ellers grå og anonyme kontor- og industribygg. Bygget har et areal på 11.000 m2, hvorav Jotron skal leie 9.500 m2. Øvrige leietakere er foreløpig AK Qviller og HR Prosjekt, og det er fortsatt plass til flere leietakere i byggets toppetasje.
Diffus ventilasjon gir en energieffektiv løsning
Jotron er en internasjonal produsent av radiokommunikasjonsutstyr, og med kundebesøk og kollegaer på besøk fra hele verden er det viktig å skape et godt førsteinntrykk. Og det gjør de med imponerende design både utvendig og innvending. I tillegg tilbyr kontorbygningen innovative og energieffektive løsninger som gavner de ansatte og deres arbeidsmiljø. Blant annet med diffus ventilasjon fra Rockfon.
Byggherre er Jotron og Format Eiendom i fellesskap gjennom eiendomsselskapet ”Ringdalskogen Jotron” som vil eie og drifte bygget. Arkitektene bak kontorbygget er Profoyn. CreoNordic AS i Tønsberg har innstallert Blanka himlingene og Bryn Byggklima AS har innstallert ventilasjonssystemet.
Unik ventilasjonsløsning
Bygningens fasade er i terrakotta-nyanser og et stort veggmaleri kalt ”Globen” pryder deler av veggen. Denne symboliserer en global, internasjonal og verdensledende aktør.
Men det er ikke bare utsiden som imponerer. Det var viktig for byggherre å utarbeide et energieffektivt bygg. Med blant annet diffus ventilasjon der frisk luft tilføres et kammer over systemhimlingen slik at man får aktivert betongs gode termiske egenskaper, og siver ned gjennom aktive systemhimlingsplater. Man får gjennom dette en tilleggsutnyttelse av systemhimlingens allerede svært gode akustiske demping. Lars Joachim Jacobsen, prosjektleder i Format Eiendom, forteller:
- Det var viktig for oss å ha en riktig miljøprofil på bygget både ute og inne. Med blant annet passivhusstandard, solcellepaneler, energibrønner for oppvarming og lavtemperert kjøling, vinduer og takoverlys som slipper inn mye sollys, elbil/elsykkel-ladestasjoner for brukerne av bygget, automatiserte åpningsbare vinduer og diffus ventilasjon. Han fortsetter:
- Det er benyttet en spesiell tillufts-løsning gjennom diffuse himlingsplater fra Rockfon. Med denne type ventilasjon siver luften lydløst ned i kontoret med lav hastighet og skaper en jevn og behagelig temperatur i hele bygget.
Arne Førland Larsen fra Link Arkitektur har vært rådgiver til konseptløsningen diffus ventilasjon. Han forteller at diffus ventilasjon ikke er så utbredt i Norge enda, men at fordelene er mange:
- Løsningen tar veldig lite plass når man bygger i høyden. Det passer godt inn i en kontorbygning med varierende krav til belastninger og temperaturer. I tillegg får du en fin integrasjon med himling, og så er løsningen veldig fleksibel, kan brukes i alle rom og har stort potensiale i forbindelse med renovering. Foreløpig ser vi at denne løsningen er mer utbredt i nabolandene våre enn i Norge, men jeg ser allerede at flere norske arkitekter har blitt mer nysgjerrige.