Himling skaper striper av sol og skygge i fremtidens kontorbygg

20. august 2019

Lysgården skal bli verdens mest moderne kontorbygg og er en del av det nye Trondheim, som også kalles for Sluppen. Bydelen kobler teknologi og næring, og satser på fremtidsrettede bygg. Leverandøren av akustiske steinull-himlingsløsninger, Rockfon, har levert ca. 6000 stk. bafler til Lysgården. Baflene er med på å gi en solskjerming gjennom glasstaket som til slutt vil filtrere lyset med små striper av sol og skygge, nesten som et løvtak.

ockfon, har levert ca. 6000 stk. bafler til Lysgården

Verdens mest moderne kontorbygg

Lysgården blir et kontorbygg utenom det vanlige. Det er både miljøsertifisert som passivhus og Breeam Excellent og det skal bruke helt ny teknologi, som vil sette en ny standard for fremtidens kontorbygg. Bygget er på seks fulle etasjer, og hver etasje er på 1850 m2 brutto.

Dette er et samarbeid mellom Kjeldsberg AS og Veidekke Eiendom, og kontorbygget tas i bruk av leietakere, som blant annet er Veidekke, Sweco og DNV GL. Målet er at dette skal bli verdens mest moderne kontorbygg, med all tilgjengelig teknologi fra Siemens apptjeneste. For eksempel vil appen vise hvilket møterom besøkende skal være i, og systemet klargjør møterommet med rett belysning og luftkvalitet. Lysgården er definitivt mer enn bare et kontorbygg.  

Minimalistisk uttrykk og designfrihet

Leverandøren av akustiske himlingsløsninger, Rockfon, har levert ca. 6000 stk. systemhimlinger, også kalt bafler, til Lysgården. Baflene er et alternativ til tradisjonelle systemhimlinger. Rockfons Distriktssjef for Midt- og Nord-Norge, Thor Hepsø, forteller:

- Baflene sørger for god lydabsorbsjon som er viktig i et åpent kontorlandskap. De leverer en komfortabel akustikk ved å redusere støy og etterklang, som sørger for et godt inneklima.

Takket være en kombinasjon av god estetikk og teknisk ytelse er baflene optimale til et moderne kontorbygg. På Lysgården har det blitt montert en rammeløs baffel som gir et minimalistisk uttrykk og designfrihet:

- Bafler er en god løsning fordi de er veldig fleksible og kan gli inn i den eksisterende designen til bygningen. Det kan benyttes som et dekorelement i seg selv, forklarer Thor Hepsø.  

Spesiell lysopplevelse

Kjell Bertelsen, sivilarkitekt og partner hos HUS Arkitekter i Trondheim er en av arkitektene bak Lysgården:

- Det har vært en positiv erfaring med baflene som vi brukte på Stålgården, som er et næringsbygg ved siden av Lysgården. Derfor valgte vi å bruke tilsvarende himling med en forbedret vinkling til dette prosjektet. Rockfon har vært fleksible og imøtekommende da vi ønsket å snu og vende på baflene for å kunne stoppe lyden i flere retninger. Dette er gunstig både for akustikk og estetikk. Nå har Rockfon også fjernet metallrammene på baflene, og vi er veldig fornøyde med resultatet.

- Baflene er også med på å gi solskjerming gjennom glasstaket som til slutt vil gi en spesiell lysopplevelse med små striper av sol og skygge, nesten som sollys gjennom et løvtak i den åpne kontorkonstruksjonen. Jeg ser frem til å se sluttresultatet som kommer til å bli svært spennende og vakkert, avslutter Kjell Bertelsen.

NO, Lysgården, Trondheim, HUS Arkitekter, Office, Rockfon Multiflex Baffle, 300x2400, White

Lysgården, kontorbygg i Trondheim

1/2