Ved å øke stemmestyrken for å bli hørt, bidrar vi utilsiktet til et allerede høyt støynivå. Andre følger raskt etter ved å snakke høyere, noe som resulterer i en ond sirkel.
Omvendt refererer Cocktailparty-effekten til lytternes selektive oppmerksomhet når det gjelder å forstå tale i sammenhenger der Lombard-effekten finner sted.
Lombard-effekten kan være uunngåelig i visse situasjoner der høy musikk er hovedattraksjonen, for eksempel på nattklubber og festivaler. Men når det kommer til et punkt der lærere må øke sin vokale innsats betydelig i klasserommet - eller gjester og ansatte på en restaurant ikke kan høre hva de andre sier - er stemmehelse, hørselshelse, fysisk helse, velvære og forretningssuksess i fare.
De helserelaterte konsekvensene blir mangedoblet for de som opplever Lombard-effekten hver eneste dag. Når stemmelidelser og støyindusert hørselstap blir en risiko, blir behovet for å innføre en akustisk strategi presserende.
Farene ved Lombard-effekten
Lombard-effekten er ofte skadelig for beboere, brukere og besøkendes velvære og komfort, uavhengig av romtype eller bygningstypologi.
Her er noen av de skadelige konsekvensene den beryktede stemmerefleksen har på ulike steder, blant annet restauranter, kafeer, barer, klasserom, idrettsanlegg og resepsjonsområder.
På restauranter, kafeer og barer
Her er noen av de viktigste konsekvensene av Lombard-effekten på restauranter, kafeer og barer:
- Kompromittert personalhelse: Både hørsel og stemmehelse er truet for ansatte som jobber i støyende miljøer. I en studie hadde servitører og bartendere på seg flere måleverktøy gjennom hele skiftet. Resultatene viste at 40 prosent av deltakerne genererte stemmeintensiteter som oversteg deres komfortable stemmedynamiske område - en skala som identifiseres ved å måle både deres lavintensive og høyintensive stemmeproduksjon. Støymengdene oversteg USAs anbefalte eksponeringsgrense på 85 dB(A), eller gjennomsnittlig lydnivå for en bensindrevet gressklipper[1]
- Ekskludering: Høye støynivåer kan ekskludere personer med moderat til alvorlig hørselstap, for eksempel eldre restaurantgjester . En studie viste at deltakerne lå på ca. 50 prosent korrekt ordforståelse ved det laveste støynivået. Ved 70 dB(A) - eller det gjennomsnittlige støynivået til en oppvaskmaskin - lå de med normal, mild og moderat til alvorlig hørselstap nesten på 0 prosent forståelse[2][6]
- Redusert antall besøkende: Viljen til å tilbringe tid og penger på en restaurant har vist seg å avta når bakgrunnsstøyen øker. En studie anslår at startpunktet for den økonomiske risikoen ligger ved et støynivå på 52 dB(A), litt under det gjennomsnittlige støynivået til et klimaanlegg.[2][8][9] Og i Zagats National Dining Trends-undersøkelse fra 2018 ble støy rapportert som det mest plagsomme problemet på restauranter - mer plagsomt enn dårlig service, store folkemengder, høye priser og vanskelig parkering.